Hyppää sisältöön

Moni urheilija luottaa taikauskoisiin tapoihin – partaa ei ajeta eikä sukkia vaihdeta

Tämä juttu on julkaistu kesällä 2015. Katso millaisia tapoja ja uskomuksia tenniksen huippupelaajilla on käytössä, esimerkiksi Wimbledonissa.

Maria Sharapova Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Liikuntapedagogiikan professori, liikunnan ja psyykkisen hyvinvoinnin dosentti Jarmo Liukkonen kertoo, että hassulta tuntuvia valmistautumisrituaaleja osataan nykyisin myös hyödyntää henkisessä valmentautumisessa. Epäolennaiseltakin näyttävät tavat parhaimmillaan johtavat urheilijan oikeaan mielentilaan.

Monien suomalaisten maajoukkueiden henkisen valmennuksen parissa työskennellyt Liukkonen sanoo, että kovin monimutkaiset rituaalit voivat kuitenkin olla haitallisia. Niiden noudattaminen tarkasti on hankalaa, ja seurauksena yllätyksistä voi olla väärä mielentila ja epäonnistunut suoritus.

Tenniksessä joidenkin pelaajien maneerit näkyvät selvästi katsojillekin. Moni näyttäisi esimerkiksi varovan astumasta rajaviivoille kentälle mennessä ja syöttöön valmistautumisessa useilla on omat toistuvat tapansa. Pelaajat kuitenkin puhuvat usein mieluummin rutiineista ja suoritukseen valmistautumisesta kuin taikauskosta.

Rafael Nadal ja vesipullot

Espanjalaisen tennispelaajan rutiinit kentän laidalla ja kentällä ovat tuttuja monelle tenniskatsojalle. Nadal muun muassa asettelee kaksi vesipulloaan aina tarkasti riviin etiketit kentän siihen suuntaan, jossa hän pelaa.

Rafael Nadal
Rafael Nadal valmistautuu syöttöön omintakeisella tavalla.

Tämä tapa on niin yleisessä tiedossa, että kun Australian avoimessa tennisturnauksessa Nadalin toinen vesipullo kesken pelin kaatui, pallopoika meni tarkasti asettelemaan pullon oikeaan suuntaan. Pojan ele huvitti paitsi yleisöä, myös taikauskoisena pidettyä Nadalia.

Lisäksi miehen valmistautuminen syöttöön on liikesarja, jossa nyitään pelishortseja edestä ja takaa sekä paitaa olkapäistä sekä sipaistaan nenää ja hiuksia korvan taakse - aina samalla tavalla.

Peliin valmistautumiseen liittyy Nadalilla lukuisia muitakin rutiineja, joista kaikki eivät kuitenkaan näy katsojille. 

Novak Djokovic ja villakoira Pierre

Tämän hetken maailmanlistan ykkönen, serbialainen Novak Djokovic on joskus hauskuuttanut yleisöä imitoimalla taitavasti muiden pelaajien, muun muassa Rafael Nadalin ja Maria Sharapovan, maneereja kentällä. Hän sanoo, ettei hänellä itsellään ole taikauskoisia tapoja. 

Joidenkin tietojen mukaan hän kuitenkin kieltäytyy käymästä kaksi kertaa samassa suihkussa turnauksen aikana. Lisäksi kerrotaan, että hän uskoo valkoisen villakoiransa Pierren tuovan turnauksissa onnea. Niinpä koira on usein hänen matkaseuranaan.

Roger Federer ja numero kahdeksan

Myös sveitsiläinen Roger Federer on sanonut, ettei hänellä ole taikauskoisia rituaaleja, mutta yhden asian hän on kuitenkin myöntänyt: numero kahdeksan on hänen onnenlukunsa, koska hän on syntynyt 8. päivänä elokuuta.

Joidenkin lehtitietojen mukaan sveitsiläisellä olisi pelissä aina mukanaan kahdeksan mailaa, kahdeksan pyyhettä, kahdeksan vesipulloa ja sanotaan, että hän aina lämmittelyssä syöttäisi kahdeksan kertaa.

Federer kuitenkin itse sanoo, että vaikka kahdeksan onkin hänen onnenlukunsa, ei hänellä ole siitä pakkomiellettä. 

Serena Williams ja sukat

Yhdysvaltalainen tennistähti Serena Williams sitoo kengännauhansa peleihin aina samalla tavalla ja käyttää turnauksissa aina samaa suihkua. Hänen on sanottu myös pelaavan voitokkaat turnaukset samoilla sukilla.

Serena Williams Kuva: Ian Lansdon / EPA

Williamsin kerrotaan myös pompottelevan palloa aina ennen syöttöä samalla tavalla: viisi kertaa ennen ensimmäistä syöttöä ja kolme kertaa ennen kakkossyöttöä. Ihan aina tämä ei näyttäisi olevan Williamsilla ainakaan enää tapana.

Muutama vuosi sitten Williams totesi haastattelussa, että hänellä on taikauskoisia tapoja ihan liikaa, joten ehkä hän on opetellut luopumaan osasta tapojaan.

Maria Sharapova ja vasen kenkä

Venäläisellä Maria Sharapovalla näyttäisi olevan peliin valmistautuessa ja kentällä keskittyessä paljon rituaaleja, joita hän ei kuitenkaan mielellään kutsu taikauskoksi vaan rutiineiksi.

Sen verran taikauskoakin löytyy, että Sharapova kertoo sitovansa aina vasemman kenkänsä nauhat ensimmäisenä - syytä tähän tapaan hän ei osaa itsekään sanoa.

Sharapovasta on sanottu, että hän käytti aiemmin turnauksissa aina samaa tai samanväristä peliasua, koska uskoi sen tuovan onnea.  Lisäksi katsojat ovat huomanneet, että hän näyttäisi välttelevän rajaviivoille astumista muissa kuin pelitilanteissa.

Ranskan avoimen tennisturnauksen haastattelussa viime vuonna hän kuitenkin totesi, ettei näitä tapoja ole enää niin paljon kuin ennen.

Andre Agassi ja alushousut

Yhdysvaltalainen Andre Agassi pelasi vuonna 1999 Ranskan avoimen tennisturnauksen kokonaan ilman alushousuja. Agassi unohti pelikassistaan alushousut ensimmäisessä pelissään, ja koska siinä tuli voitto, hän päätti pelata sen jälkeen kaikki pelit ilman niitä.

Agassi voitti lopulta koko turnauksen – ensimmäisen ja ainoan kerran urallaan.

Björn Borg ja parta

Yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista tennispelaajista, ruotsalainen Björn Borg, mahdolllisesti aloitti muihinkin urheilulajeihin levinneen tavan kasvattaa parta tärkeiden ottelujen aikana.

Björn Borg elokuussa 1979. Kuva: UPI

Borg ei koskaan ajanut partaansa pelatessaan Wimbledonissa ja joidenkin arvelujen mukaan tästä ovat ottaneet aikanaan mallia pelaajat esimerkiksi jääkiekossa, jonka perinteisiin niin sanottu play off -parta nykyisin kuuluu.

Muutama vuosi sitten brittilehdistö kiinnitti huomiota skotlantilaisen tennispelaajan Andy Murrayn partaan, jota hän ei ajanut Wimbledonin tennisturnauksen aikana. Murray itse kuitenkin väitti, ettei kyseessä ollut taikausko vaan puhdas laiskuus.

Taikauskoa myös muissa lajeissa

Vaikka yksilöurheilijoiden hassut tavat ehkä näkyvät katsojille selvemmin,  taikauskoisia rituaaleja tuntuu olevan lähes kaikissa urheilulajeissa - myös joukkueurheilijoilla.

Entinen jalkapalloilija David Beckham tiettävästi kärsii jopa pakko-oireisesta häiriöstä, jossa kaiken pitää olla suorassa ja esimerkiksi juomatölkkejä jääkaapissa aina parillinen määrä. Toisen jalkapalloilijan Cristiano Ronaldon sanotaan astuvan kentälle aina oikealla jalalla. Englantilainen Gary Lineker puolestaan ei lämmittelyissä potkaissut maaleja, koska pelkäsi käyttävänsä maalit loppuun.

Koripalloilija Michael Jordan käytti voitokkaiden yliopistopelien aikaisia shortsejaan varsinaisen peliasunsa alla pelatessaan NBA-otteluita, koska uskoi niiden tuovan onnea. Jason Terry on kertonut nukkuvansa vastustajan pelishortseissa ennen peliä. 

Men's Fitness -lehti valitsi kaikkein taikauskoisimmaksi urheilijaksi yhdysvaltalaisen baseball-pelaajan Turk Wendellin, jonka monimutkaisiin rituaaleihin kuului muun muassa hampaiden pesu vuoroparien välillä.

Tiedot urhelijoiden väitetyistä tavoista on kerätty mm. useiden kansainvälisten lehtien ja nettisivustojen artikkeleista ja videoista.

Suosittelemme sinulle