Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Sipilä Kreikasta: Ei tässä kirvestä vielä heitetä kaivoon

Kreikassa äänestetään sunnuntaina, hyväksytäänkö maan lainaohjelma vai ei. Pääministeri Juha Sipilä sanoo A-studion haastattelussa, että Kreikan kansanäänestys on "seuraava pykälä" ja uusia "askelmerkkejä katsotaan sen jälkeen".

Juha Sipilä
Juha Sipilä Kuva: Yle
Esa Koivuranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Kreikan kriisissä on vieläkin mahdollisuuksia löytää tilanteeseen ratkaisuja. Sipilä kertoi arviostaan Ylen A-studion haastattelussa maanantaina.

– Ei tässä kirvestä vielä heitetä kaivoon, vaan haetaan nyt tosiaan yhdessä ratkaisua. Nyt se seuraava pykälä on Kreikan kansanäänestys sunnuntaina. Seuraavia askelmerkkejä katsotaan sen jälkeen, hän sanoi.

Sipilä totesi osapuolten yrittävän hakea viime metreille sellaista ratkaisua, että Kreikka pysyy eurossa mukana. Häneltä kysyttiin A-studiossa, onko Suomessa tehty suunnitelma huonoimman mahdollisen skenaarion varalle.

– Tietenkin kaikkeen täytyy varautua, mutta silloin, kun tavoitellaan neuvottelutulosta, tietenkin pitää olla kirkkaana silmässä se ykköstavoite eli se, että tässä löytyy vielä ratkaisu. Jos kansa äänestää Kreikassa "kyllä", uskon, että siltä pohjalta löytyy joku uusi ratkaisu, Sipilä vastasi.

Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin ilmoitus kansanäänestyksestä ei tullut Sipilälle täytenä yllätyksenä. Tsipras ilmoitti perjantain ja lauantain välisenä yönä, että maassa järjestetään ensi sunnuntaina kansanäänestys lainaohjelmasta ja sen ehdoista.

Sipilä kertoi, että Tsipras oli ottanut kansanäänestyksen esille jo ennen kesäkuun puoliväliä.

– Kreikalla on ollut kyllä aikaa sopeutua tähän sopimukseen ja vastatakin siihen. Itse asiassa olisi ollut aikaa järjestää kansanäänestyskin.

– Tämä tuli kyllä yllätyksenä, että tämä kansanäänestys järjestetään vasta tämän määräajan jälkeen. Harmittaa tietysti se, että Kreikalla oli hyvä kehitys päällä viime vuonna. Sopimusta noudatettiin, ja maa oli jo kasvun tiellä.

"Kreikka ajautuu vaikeaan tilanteeseen"

Nyt paneudumme niihin toimiin, mitä meillä täällä täytyy tehdä, ettemme ole samassa tilanteessa.

Juha Sipilä

Sipilä totesi olevansa eniten huolissaan siitä, mitkä ovat seuraukset Kreikassa ja kreikkalaisille, jos maa äänestää sunnuntaina lainaohjelman ehtoja vastaan.

– Kyllähän se maa ajautuu vaikeaan tilanteeseen.

Kreikan kansanäänestyksen vaikutukset Suomeen ovat Sipilän käsityksen mukaan "kuitenkin pienemmät".

Suomessa elämää jatketaan entiseen malliin, hän sanoi.

– Nyt paneudumme niihin toimiin, mitä meillä täällä omassa maassamme täytyy tehdä, ettemme ole samanlaisessa tilanteessa.

Suosittelemme