Hyppää sisältöön

Hyönteishotelli pelastaa liian siistin puutarhan

Jos puutarha on liian siisti, ei pölyttämiseen tarvittaville hyönteisille löydy majapaikkaa. Tällöin avuksi kannattaa ottaa hyönteishotelli, opastaa aamu-tv:n kesäpuutarhuri Sonja Lumme.

Hyönteishotelli
Hyönteishotelli on helppo askarrella itse, kertoi kesäpuutarhurimme Sonja Lumme aamu-tv:ssä.
Anna Takala

Puutarha tarvitsee hyönteisiä pölyttämään kasveja. Moni puutarha on vain niin siisti, ettei hyönteisille löydy sopivia asuinpaikkoja, harmittelee aamu-tv:n kesäpuutarhuri Sonja Lumme.

Luontaisten pesäpaikkojen puuttumista voi kompensoida rakentamalla hyönteisille majapaikan, niin sanotun hyönteishotellin.

– Oikeastaan hyönteishotelli on harhaanjohtava nimitys. Hotellissahan ollaan vain yksi yö. Tosiasiassa hyönteiset jäävät tänne asumaan. Se on enemminkin hyönteisten kerrostalo, Lumme sanoo.

Hyönteishotellissa pesii muun muassa pölyttämisen kannalta tärkeitä villimehiläisiä sekä muun muassa kirvoja syöviä pistiäisiä ja leppäkerttuja.

Luonnonmukaiset materiaalit tärkeitä

Hyönteishotelli on helppo askarrella itse. Runkona voi käyttää esimerkiksi vanhaa lipaston laatikkoa.

– 4–10 millimetrin reiät esimerkiksi puupölkyissä ja järviruokokorret sopivat villimehiläisille. Muita hyviä materiaaleja ovat esimerkiksi kävyt ja karike, Lumme listaa.

Hyönteishotelli on tärkeä pitää kuivana. Se kannattaa asettaa esimerkiksi räystään alle ja kolot aurinkoa kohti.

Hyönteishotellin voi jättää talveksi paikalleen, sillä hyönteiset talvehtivat siellä. Eikä hotellin siivoamisesta tarvitse muutenkaan huolehtia.

– Öttiäiset siivoavat sen itse, Lumme vakuuttaa.

Suosittelemme sinulle