Hyppää sisältöön

Kapellimestari-kohu: "Luulin, että ei meidän maassamme enää tällaista epätasa-arvoa olisi"

Yle Uutisten juttu naispuolisten kapellimestarien kohtelusta on herättänyt vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Kuva: Wilfried Hösl / Bayerische Staatsoper / AFP

Kapellimestari Satu Simola kertoi eilen maanantaina klassisessa musiikissa jylläävistä vanhentuneista asenteista ja siitä, kuinka häntä itseään on kohdeltu. Kun Simola esimerkiksi ilmoitti opettajalleen haluavansa kapelimestariksi, hänelle vastattiin etteivät naisen aivot tällaiseen ammattiin sovellu.

Aihe kirvoitti mielipiteitä niin twitterissä kuin facebookissakin. Monelle asia tuli täytenä yllätyksenä.

– Luulin, että ei meidän maassamme enää tällaista epätasa-arvoa olisi. Käsittämätöntä! Onko vielä jokin muukin ammatti yhtä äijäammatti, Marja-Liisa Sirola toteaa Yle Uutisten facebook-sivulla (siirryt toiseen palveluun).

– Missä kohtaa miesten aivoista löytyy kapellimestarialue? Kuvataanko kaikki opiskelemaan pyrkivät. En tosiaan tiennyt et tuokin ala on sukupuolisidonnainen, pitäskö vähän relata vai jatkaa vuosisataisia perinteitä, Heli Raja-halli kirjoittaa.

Lasikattoja löytyy

Pekka Lehdes kuittaa twitterissä, että "näitä lasikattoja riittää."

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kapellimestari- ja orkesterikoulutuksen professori Atso Almila taas twiittasi, "ettemme Sibiksessä käytä määritteitä 'naiskapellimestari' (eikä Saariaho ole 'naissäveltäjä')".

Almilan mukaan "taso ratkaisee Suomessa".

Kuva: Twitter

Yleistä mentaliteettia

Yle Uutiset sai aiheesta myös amerikkalaisen kommentin ja näkökulman. Musiikin professori Robert Cowles USA:sta vietti  Sibelius-Akatemiassa jakson 2014-2015 stipendiaattina, ja samalla hän teki havaintoja suomalaisesta musiikkikulttuurista.

– Jostain syystä, en osaa sanoa miksi, kuoromusiikista on vuosisatojen aikana muodostunut naisille sopivampi tai soveltuvampi johtamispaikka kuin isosta orkesterista. Tällainen ajattelu on tietysti typerää, mutta kyseinen mentaliteetti on vallalla ympäri maailmaa, Suomi mukaan lukien.

Miesten dominoima valtakunta

Cowles on tarkastellut Suomea etenkin kuoronjohtamisen näkökulmasta.

– Kun ajattelee suomalaista kuoromaailmaa, siellä näyttää olevan sanaton sääntö, jonka mukaan naisia kyllä kannustetaan johtamaan kuoroja, mutta ylemmille johtoportaille heitä ei oikein enää rohkaista hakemaan. Korkeampi johtamistaso ja etenkin orkesteripuoli on miesten dominoimaa valtakuntaa. Tällainen lasikatto on valitettava ongelma monilla aloilla myös USA:ssa, mutta ehkä se ei siellä ole kuitenkaan niin näkyvää.

Robert Cowles, musiikin professori. Kuva: Robert Cowles

– Minun on myönnettävä, että kun ajattelee Suomen äärimmäisen hienoja saavutuksia tasa-arvoasioissa, olen melko yllättynyt siitä, miten tällaiset kiitettävät ihanteet eivät oikein säteile suomalaisesta musiikkielämästä, etenkään kun puhutaan naisten johtamisesta.

Cowlesin mukaan tässä kaikessa on kyse historiallisesta jatkumosta.

– Kyse on vuosisatoja kestäneestä traditiosta, jonka mukaan orkesterin johtaminen on poikien leikkikenttä johon tytöillä ei ole mitään asiaa, koska he ovat jotenkin "alempiarvoisia" tai "huonompia" kuin pojat. Mutta me taistelemme tällaisia menneisyyden sovinistisia asenteita vastaan ja muutamme nykyaikaa ja tulevaisuutta. Muutosta syntyy vähitellen, päivä kerrallaan, Robert Cowles summaa.

Yle Uutisten juttu on luettavissa täältä.

Suosittelemme sinulle