Verohallinnolla on ollut vuoden alusta käytössä palvelu, johon voi ilmoittaa epäilyksensä verovilpistä. Palvelun avulla kuka tahansa voi anonyymisti ilmoittaa epäilyksensä harmaasta taloudesta.
Palvelun suosio on ollut huomattavaa. Ensimmäisen puolen vuoden aikana on saatu liki tavallisen vuoden määrän verran ilmoituksia. Yksi syy tälle on se, että uudessa järjestelmässä tietoja voidaan jättää anonyymisti ja perinteisten työaikojen ulkopuolella.
– Toiminto on pelannut erittäin hyvin. Vihjetietoja on tullut noin 4600, joista nettilomakkeen kautta on saatu 3 500 kappaletta, Verohallinnon tarkastuspäällikkö Heimo Säkkinen kertoo.
Tätä ennen ilmiantoja on voitu jättää sähköpostin, puhelimen ja kirjeiden kautta. Nyt suuri osa viesteistä on jätetty työajan jälkeen.
Suuri osa ilmoituksista ei johda toimenpiteisiin
Puolet ilmoituksista on ”turhia”. Toinen puolisko johtaa jatkoselvityksiin ja noin 20 prosenttia ilmoituksista johtaa toimenpiteisiin.
– Kaikki viestit luetaan ja katsotaan aiheuttavatko ne toimenpiteitä. Noin puolet johtaa johonkin jatkoselvityksiin. Lopuissakin varmasti joku totuuden siemen on, mutta asiaa ei pidetä niin merkittävänä, että sitä lähdetään selvittämään, Säkkinen kertoo.
– Ensin tutkitaan liittyykö asia verotukseen, sen jälkeen katsotaan vihjeen tietosisältö ja verrataan sitä niihin tietoihin, joita meillä verohallinnossa on jo aikaisemmin. Jos on ristiriitaa, niin sitten lähdetään tekemään tiedusteluja ja tehdään tarkastusaloite tai mietitään mahdollista verotarkastusta.
Vaikka ilmoituksen voi jättää anonyymisti, ei kostoilmoituksia tai kiusantekoa ole Säkkisen mukaan havaittu.
Ilmoituksia useimmiten rakennusalalta
Ilmoitukset ovat jakaantuneet eri puolille maata eikä merkittäviä eroja näy paikkakunnissa.
Poliisista kerrotaan, että esimerkiksi Itä-Suomessa useimmiten tutkintaan joutuneet tapaukset liittyvät rakennustoimintaan ja ulkomaalaiseen työvoimaan. Sama näkyy myös ilmoituksissa valtakunnallisesti.
– Rakennusala, ravintola-ala ja siivousala ovat kaikkein tyypillisimpiä, joista saadaan ilmoituksia. Tyypillisiä ovat tapaukset, joissa asiakas ei ole saanut kuittia tai asiakas epäilee, että myyntiä ei ole lyöty kassaan. Saamme ilmoituksia myös epäilyistä, että yrityksessä on työvoimaa, mutta työvoimaa koskevat ilmoitukset eivät ole oikean sisältöisiä. Luonnollisten henkilöiden osalta on ilmiantoja, joissa epäillään palkkaa tai vuokratulojen salaamista.
Verohallintoon tehdyistä ilmoituksista usein on voitu päätellä, että taustalla on joko toinen yrittäjä tai asiakas.
– Konkretiaan kannattaa pyrkiä ilmoitusta tehtäessä. Nämä tiedot pitäisi ainakin selvitä: kuka, mitä, missä ja milloin. Näin tapauksia on helpompi ryhtyä selvittämään ja tutkimaan.