Hyppää sisältöön

Pikavippien käyttö voi estää toimeentulotuen saamisen

Harva ehkä muistaa, että pikavipit otetaan huomioon tulona toimeentulotuen myöntämisessä. Sen sijaan pikavipin laskua ja sen korkoa ei välttämättä huomioida menoksi.

Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Toimeentulotuki on etuus, jolla voi  Suomessa itsensä elättää, jos rahat eivät muuten riitä elämiseen eikä toimeentulo irtoa esimerkiksi työllä.

Toimeentulotukea hakevan täytyy perusteelllisesti selvittää oma varallisuus ja omaisuus. Selvityksen avulla sosiaalitoimistossa osataan tulkita, onko hakija oikeutettu tukeen. 

Harva kuitenkaan tulee ajatelleeksi, että pikavipit voidaan laskea toimeentulotuesta vähennettäväksi tuloksi.

Etenkin nuoret turvautuvat vippeihin

Porin kaupungin aikuissosiaalityön päällikön Krista Virtasen mukaan pikavipit ovat melko yleisiä asiakkaiden tiliotteissa. 

– Pikavipit ovat ihmisen käytössä olevaa rahaa, joten se huomioidaan samalla tavalla kuin muutkin tilillä näkyvät tulot. 

Pikavippejä ottavat Virtasen mukaan niin nuoret ja aikuiset kuin lapsiperheetkin.

– Eniten kuitenkin nuoret.

Pikavippilaskua ei aina huomioida menona

Vippilaskua ja sen korkoa ei välttämättä huomioida menoksi, vaikka vippi lasketaan tuloksi.

– Jos pikavippi on pieni, 100 - 200 euroa kuukaudessa, sitä ei välttämättä oteta tulona huomioon toimeentulohakemuksessa.  Tätä suurempia summia pidetään niin merkittävinä, että ne huomioidaan tulona, sanoo aikuissosiaalityön päällikön Krista Virtanen.

Pikavippi voidaan Virtasen mukaan jättää huomioimatta tulo- ja menopuolella myös, jos on näyttöä siitä, että vipin takaisinmaksu on säännöllistä.

Asiakkaan elämäntilanne vaikuttaa

Satunnaista ja maksamatonta pikavippilaskua on turha viedä sosiaalitoimistoon.

–  Näin se valitettavasti menee. Toki asiakkaan elämäntilanne kokonaisuudessaan, esimerkiksi pitkäaikaistyöttömyys, vaikuttaa päätöksentekoon, toteaa Krista Virtanen.

Virtasen mukaan asiakas ohjataan eteenpäin sosiaalityöntekijälle ja edelleen velkaneuvontaan, jos pikavipit ovat toistuvia ja niin suuria, että ne estävät toimeentulotuen perusosan myöntämisen.

Suosittelemme sinulle