Hyppää sisältöön

Vankkurikyydissä kaupunki tutuksi – ja hymy kulkijoiden kasvoille

Tuhokas ja Kasperi ovat Kemissä kesätöissä ensimmäistä kertaa. Niiden työ on viedä ihmiset historialliselle kiertoajelulle, mutta työn sivutuotteena syntyy rutkasti hyvää mieltä kaupunkiin.

Kuva: Laura Valta / Yle

Klop klop klop, kuuluu sopuisa yhteisaskellus ruuna Sannan Kasperin ja ori Tuhokkaan kavioista, kun ne kiskovat vankkureita pitkin Kemin keskustan katuja.

Ohjastamassa on niiden omistaja ja kouluttaja Esa Helaakoski, kyydissä puolestaan istuu matkaopas ja vaihteleva määrä kiertoajelulle lähteneitä asiakkaita.

Kemissä halutaan kokeilla kiinnostaako opastettu kiertoajelu hevosvankkureilla turisteja. Samalla kun parivaljakko Kasperi ja Tuhokas tekevät kesätyötään, kertoo opas valittuja palasia Kemin historiasta.

Kun hevoset toimii, niin velatkin tuntuu saatavilta.

Esa Helaakoski

Ensimmäisten retkien perusteella hevosajelu on sen verran erikoinen näky Kemissä, että kyytiin nousee ihan paikallisiakin lapsia saattajineen.

Vastassa pelkkiä hymyileviä kasvoja

Vankkureiden kyydissä huomaa pian, että liikenteen seassa kopsuttelevat kaviokkaat levittävät hyvää mieltä. Lähes poikkeuksetta vastaan tulevat hymyilevät ja pysähtyvät ihmettä katsomaan.

–  Ja kuvaavat kännykällä autosta, naurahtaa Helaakoski.

Vankkureiden ohjastaminen ja ihmisten kyydittäminen on mieluisaa puuhaa ohjastajallekin. Hevosten kouluttaminen liikennekelpoisiksi kärryjen vetäjiksi ja työjuhdiksi on vaatinut monta vuotta ja lukemattomia tunteja.

– Kun hevoset toimii, niin velatkin tuntuu saatavilta, Helaakoski virnistää.

Kasperilla ja Tuhokkaalla on kesän aikana muutamia pistokeikkoja vankkurin keulassa eri puolilla Lappia, mutta niiden varsinainen työ on isännän pelloilla Ylitorniolla.

Suosittelemme sinulle