Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Tutkija uskoo: Leikistä vientihitti Suomelle

Suomessa peliteollisuus porskuttaa. Myös leikeistä voitaisiin kehittää maailmalle lähtevä vientituote, sanoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut tutkija.

Leikkiakatemian perustaja Marja Finni ja tutkijatohtori Kati Heljakka värittivät aikuisten värityskirjaa aamu-tv:ssä. Kuva: Aamu-tv
Liisa Haapanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen aamu-tv:ssä keskusteltiin tänään keskiviikkona muun muassa aikuisten leikkileireistä. Aikuisille suunnatuilla leireillä tehdään samoja asioita kuin lasten leireillä: esimerkiksi pelataan kymmenen tikkua laudalla ja kerrotaan kummitustarinoita.

Aamu-tv:ssä vieraillut tutkijatohtori näkee tämänkaltaisissa tuotteissa potentiaalia.

– Uskon itse asiassa, että tässä on Suomen vientiteollisuuteen uusi hitti muodostumassa pikku hiljaa. Ymmärretään kuinka tärkeää leikki on meille ihmisille ja miten se on eri tavalla konseptoitavissa ja tuotteistettavissa, sanoo tutkijatohtori Kati Heljakka.

"Lelut jopa tärkeämpiä aikuisille"

Leikki ei ole pelkästään lasten maailmaan kuuluva asia. Tutkija Heljakka suosittelee myös aikuisia hankkimaan leluja.

– Joissain tapauksessa lelut voisivat olla jopa tärkeämpiä aikuisille. Ne ovat portti ja väylä mielikuvitukselliseen toimintaan. Me aikuiset unohdamme usein kaikessa kiireessä usein käyttää omaa mielikuvitustamme, Heljakka sanoo.

Tutkija muistuttaa, että leikkimällä paitsi lapset myös aikuiset voivat kehittää itseään.

– Tutkimuksissani on noussut esille, että aikuiset myös hiovat taitojaan lelujen parissa. Eli samalla kun ilmaistaan itseään esimerkiksi valokuvaamalla leluja opitaan kameran käyttöä, Heljakka sanoo.

Kysyntää erilaisille aikuisten leikeille näyttäisi olevan. Alkuvuoden aikana esimerkiksi aikuisten värikirjoista on tullut ilmiö Suomessa. Esimerkiksi Jyväskylässä suosituimpia värityskirjoja on jopa jonotettu. Peliteollisuudesta on jo tehty menestyksellistä bisnestä Suomessa. Esimerkiksi videopelien kehittämiseen keskittynyt Supercell kasvatti viime vuonna liikevaihtoaan roimasti.

Suosittelemme