Hyppää sisältöön

Suomi ei myönnä poikkeuslupaa pakotelistalla oleville – Venäjän duuman puhemies ei pääse Helsingin Etyj-kokoukseen

EU:n pakotelistalla olevat venäläispoliitikot eivät pääse sunnuntaina alkavaan Etyjin parlamentaariseen kokoukseen.

Venäjän parlamentin alahuoneen puhemies Sergei Naryškin. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

EU:n pakotelistalla oleville venäläispolitiikoille ei myönnetä poikkeuslupaa maahantuloon Etyk-juhlakokousta varten, Suomen ulkoministeriö kertoo.

– Poikkeuslupiin on liittynyt tulkinnanvaraisuutta. Suomi on konsultoinut asiassa muita EU-maita ja myös Etyjin ja EU:n asiantuntijoita. Johtopäätös on se, että poikkeusjärjestelyt eivät sovellu Suomessa järjestettävään Etyjin parlamentaariseen kokoukseen, ulkoministeriön oikeuspäällikkö Päivi Kaukoranta sanoo.

Venäjä ei tiettävästi ole vielä reagoinut Suomen päätökseen.

Helsingissä järjestettävä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin parlamentaarinen kokous alkaa sunnuntaina. Venäjän delegaation jäseniä, kuten Venäjän duuman puhemies Sergei Naryškin, on EU:n pakotteiden takia matkustuskiellossa. Yhteensä Venäjän valtuuskunnassa on viisitoista jäsentä, joista kuusi on EU:n matkustuskieltolistalla. Aiemmin keskusteltiin, että Venäjän vastaisia matkustuskieltopäätöksiä höllennettäisiin tilapäisesti.

– Tässä ei ole missään tapauksessa kyse siitä, etteikö Venäjä olisi tervetullut kokoukseen, ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Petra Sarias sanoo.

Helsingin isännyydestä päätettiin jo ennen kuin EU asetti pakotteita Venäjälle Ukrainan tilanteen takia. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi Etykin juhlakokouksen on toivottu muodostavan uuden sillan Venäjän ja Yhdysvaltojen kiristyneisiin väleihin.

40 vuotta sitten Helsingissä pidettyä Etyk-kokousta pidetään liennytyksen riemuvoittona idän ja lännen vastakkainasettelun vähentämisessä.

Suosittelemme sinulle