Hyppää sisältöön

Vesa-Matti Loiri Nocturnesta: "Vanamothan tuoksuvat aika pahalle, jos rehellisiä ollaan"

Kotimaisten kielten dosentin mukaan Nocturne on niin rakas runo suomalaisille paljolti Vesa-Matti Loirin ansiosta. Loiri on tehnyt Eino Leinon runosta monta versiota vuosien saatossa.

Kuva: Miki Wallenius / Yle

Vesa-Matti Loiri on tehnyt vuosien saatossa useita versioita Eino Leinon Nocturnesta ja esittänyt Leinon teksteihin pohjautuvia lauluja vuosien ajan. Turun yliopiston kotimaisten kielten dosentin Siru Kainulaisen mukaan Nocturne on suomalaisille erityisen rakas juuri Loirin tulkintojen ansiosta. Esittäjällä on Kainulaisen mukaan isoin merkitys runon menestykseen.

– Sehän on kauniisti sanottu ja kaunis ajatus, mutta ansio Nocturnen suosioon on Eino Leinon. Se on vain niin ihana runo ja hieno teksti. Minäkin olen tehnyt siitä monta versiota. Aina kun bändini on vaihtunut, niin siitä on tullut uusi, vähän erilainen, mutta teksti ja tunnelma siinä pysyy aina samana, Loiri sanoo.

Lapin kesä on sellainen, jota on ehkä tullut tehtyä liikaakin mutta se on minulle tärkeä niin monesta syystä.

Vesa-Matti Loiri

Hän sanoo olevansa iloinen että on saanut mahdollisuuden tehdä niin laajasti töitä juuri Eino Leinon tekstien kanssa. Yhtenä syynä Loiri uskoo Nocturnen vetoavan suomalaisiin juuri sen osuvan luonnonkuvauksen ansiosta.

– Nocturne on niin kauniisti sanottu ja viritetty, että se on kuin rakkauslaulu. Se on mun mielestä rakkauslaulu Suomea ja meidän luontoa kohtaan – ja jopa kansaa kohtaan. Tämmönen tuntemus mulla siitä on, Vesku kuvailee ja jatkaa pienen pohdinnan jälkeen.

– Se on vaan jotenkin niin suomalainen ja kuvaa sitä luontoa niin hyvin. Ajatellaan nyt vaikka säkeitä "tuoksut vanamon ja varjot veen", niin vanamothan tuoksuu aika pahalle, jos rehellisiä ollaan, mutta se kaikki kuuluu siihen, nauraa taiteilija.

Nocturne on niin kauniisti sanottu ja viritetty että se on kuin rakkauslaulu. Se on mun mielestä rakkauslaulu Suomea ja meidän luontoa kohtaan – Ja jopa kansaa kohtaan.

Vesa-Matti Loiri

Nocturnen ohella Loirilla on muitakin suosikkeja Leinon tuotannosta: Notturno sekä Elegia.

– Notturno on hyvin kaunis ja luonnollisesti Elegiakin on hyvin tärkeä. Lapin kesä on sellainen, jota on ehkä tullut tehtyä liikaakin, mutta se on minulle tärkeä niin monesta syystä. Olen nähnyt sen alusta loppuun, Lapin kesän, niin monta kertaa.

– Silloin, kun olin vielä terveydellisesti paremmassa kunnossa, olin Inarissa monesti juhannuksesta syys-lokakuuhun asti. Tänä kesänä aion olla mökilläni useamman viikon, kun viime kesä oli tv-sarjojen ja festivaalikeikkojen takia niin kiireinen, etten oikeastaan ehtinyt olla Inarissa kuin Loirinuotiolla-sarjan kuvausten ajan. Siinä ei järvelle ehtinyt, Vesku tuumaa.

Nocturnesta hänen lempisäkeensä ovat:

"En ma enää aja virvatulta,
onpa kädessäni onnen kulta;
pienentyy mun ympär' elon piiri;
aika seisoo, nukkuu tuuliviiri;
edessäni hämäräinen tie
tuntemattomahan tupaan vie."

– On se aika kaunis runonloppu, Loiri lausuu haastattelun päätteeksi.

Suosittelemme sinulle