Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Älä polta itseäsi auringossa – lääkäri varoittaa alkavista helteistä

Luvassa oleva hellejakso saa ihmiset ensimmäistä kertaa kunnolla tänä kesänä aurinkoon. Ihotautilääkärin mukaan auringossa piilee vaara, jonka varalta pitää suojautua monin keinoin.

Paljaat jalat laiturilla.
Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle
Jussi Salokorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Aurinko paistaa ennusteen mukana perjantaina hehkuvammin kuin kertaakaan tänä kesänä. Lämpötila saattaa nousta reilusti yli 25 asteeseen. Näin lämpimässä ihminen voi tottumattaan polttaa itsensä hyvin nopeasti.

– Ihan lyhyessä ajassa, jos on suorassa auringossa ja vielä makaa ja on paikallaan, varoittaa HUS:n iho- ja allergiasairaalan osaston ylilääkäri, dosentti Sari Pitkänen.

Suurimmassa vaarassa oleviin riskiryhmiin Sari Pitkänen laskee lapset ja tietyt ihotyypit, esimerkiksi punaisen ihotyypin ihmiset, jotka eivät koskaan rusketu, vaan vain palavat hyvin herkästi.

– Toiset palavat aina ja toiset ei, vaikka kuinka olisivat auringossa, Sari Pitkänen kertoo, mutta muistuttaa, ettei riskiä kannata ottaa kokeilemalla.

Itsenä polttamista voi välttää monin keinoin.

– Samat keinot kuin keväälläkin. Suojaavia vaatteita. Hattu päähän, joka suojaa päälakea, otsaa, niskaa ja nenää, Pitkänen kertaa neuvoja.

Lapsille suositellaan jopa UV-suojavaatteita.  Myös oleskelua auringossa pitäisi välttää. Pahinta on keskipäivän aurinko kello 11-15.

– Sitten aurinkosuojavoiteiden säännöllinen käyttö. Niitä me suosittelemme täältä, Pitkänen kertaa ohjeita.

Aurinkovoiteita pitää myös muistaa lisätä tarpeeksi usein. Lisäksi pitää tarkistaa, että ne suojaat sekä UVA- että UVB-säteiltä. Kannattaa myös tarkistaa,  että voiteiden käyttöpäivämäärät ovat kunnossa.

Viilennystä ja kortisonia ja tarvittaessa lääkäriin

Jos sattuu palamaan, niin ensin oireisiin kannattaa kokeilla viilennystä. Oireisiin voi myös ostaa apteekista  mietoa kortisonivoidetta ja myös tulehduskipulääkettä oloa helpottamaan.

– Jos on rakkuloilla tai olo tulee vain pahemmaksi tai tulee kuumetta, niin aina kannattaa hakeutua lääkäriin, Pitkänen suosittaa.

 Lasten kanssa pitää olla vieläkin varovaisempi.

Osastoylilääkärin sanoille antaa pontta yleistyvät ihosairaudet. Edes itsensä auringolle siedättäminen ei lääkäriä innosta.

– Ihosyöpälääkärinä sanon, että mitä vähemmän aurinkoa, niin sen parempi. Tietyissä ihosyövissä kumulatiivinen annos, mitä enemmän saat auringonsädettä ihollesi, sen todennäköisemmin tulet saamaan ihosyöpiä. Palamiset taas liittyvät melanoomiin, varsinkin lapsilla.

Tilastojen mukaan ihosyövät ovat lisääntyneet selvästi viime vuosina. Syy on auringossa, mutta myös siinä, että ihmiset elävät pitempään, jolloin altistus auringolle on pidempijaksoista.

Suosittelemme