Hyppää sisältöön

87 vuotta myöhässä ollut Sherlock Holmes -kirja palautui kirjastoon

Helsingin Pukinmäen kirjastossa koettiin keskiviikkona historiallisia hetkiä, kun lähes 90 vuotta myöhässä ollut teos palautettiin kirjastoon. Asiakkaan mökiltä löytynyt kirjavanhus on saanut vuosikymmenten saatossa muutaman kahvitahran ja tuoksukin on mökkimäisen ummehtunut, mutta muuten opus on priimakunnossa.

En studie i rött -kirjan kansi ja sisälehti.
Lähes 90 vuotta vanha kirja on yhä hyvässä kunnossa. Kuva: Pukinmäen kirjasto
Marika Ahonen

On tässä muutamia kahvitahroja ja vähän auringonpolttamaa, mutta esimerkiksi merkintöjä ei ole sivuille tehty.

Maija-Kaisa Myllymäki

Helsingin Pukinmäen kirjastoon on palautettu keskiviikkona yli 87 vuotta myöhässä ollut kirja.

Kyseessä on Arthur Conan Doylen En Studie i Rött, joka on ensimmäinen Sherlock Holmes -kirja. Vuodelta 1927 peräisin olevan ruotsinkielisen teoksen eräpäivä oli 5. huhtikuuta 1928.

Kirja oli löytynyt asiakkaan mökiltä, kertoo kirjastovirkailija Maija-Kaisa Myllymäki Pukinmäen kirjastosta.

– Siitä ei ole tarkkaa tietoa oliko asiakas ostanut mökin ja löytänyt sen sieltä vai oliko kyseessä oma sukumökki, mutta mökiltä kirja kuitenkin löytyi.

Näin vanhat palautukset ovat kirjastoissa erittäin harvinaisia. Myllymäki ei muista vastaavaa tapausta omalta kirjastouraltaan.

Helsingin keskustan Kirjasto Kymppiin tuli vastaavanlainen palautus viime talvena, kun niin ikään noin 80 vuotta sitten lainattu teos palautettiin lähtöpisteeseensä.

Sakkoja lähes 90 vuodelta?

Yleensä myöhästymiset ovat parin päivän luokkaa.

Lainauskortti, jonka viimeinen eräpäivä on 5.4.1928
Viimeinen eräpäivä vilahti ohi lähes 90 vuodella. Kuva: Pukinmäen kirjasto

– Varmaankin muutama päivä on se yleinen myöhästyminen, koska ihmiset haluavat varmistaa ettei myöhästymisestä koidu suuria maksuja.

87 vuoden myöhästymismaksuja ei nyt löytyneestä teoksesta sentään tarvitse maksaa.

– Ei peritty maksuja. Kovasti kiittelimme asiakasta palautuksesta, Myllymäki naurahtaa.

Vanha sidonta kestää vuosikymmenet

Vaikka matka takaisin kirjaston hyllyihin oli varsin pitkä, kirjavanhus on hyvässä kunnossa.

– Tätä ei ole edes päällystetty tai muovitettu, mutta siitä huolimatta kirja on todella hyvässä kunnossa. Sivut on hyvin kiinni ja ehjiä. Vanhat kirjathan kestävät yleensäkin hyvin, koska siihen aikaan sitominen tehtiin paremmin kuin nykyään.

– On tässä ehkä muutamia kahvitahroja ja vähän auringonpolttamaa, mutta esimerkiksi merkintöjä ei ole sivuille tehty tai sivujen kulmia ei ole käännetty.

Jos oman tai naapurin mökin kätköistä löytyy vastaavanlaisia tapauksia, ne ovat jatkossakin tervetulleita takaisin kotiin.

– Toki me toivomme, että kaikki kirjat palautetaan, koska etenkin vanhat teokset voivat olla jo museoaarteita, Myllymäki muistuttaa.

Nyt löytynyt kirjavanhus jatkaa Pukinmäestä Pasilaan kirjaston varastoon, jossa arvioidaan minne kirja lopulta sijoitetaan, takaisin lainaukseen vai jonnekin muualle.

Suosittelemme sinulle