Hyppää sisältöön

Tappajahai katsotuin ja suomalainen Miss Universumina – tällainen oli Etyk-Suomi

Suomi isännöi 40 vuotta sitten merkittävää turvallisuuskonferenssia, johon osallistui tärkeimpiä päättäjiä ympäri maailman. Minkälainen oli 1970-luvun Suomi? Silloin muun muassa Ruotsi vei jääkiekkomitalit Suomen nenän edestä ja Espanjaan lähdettiin hankkimaan rusketusta sankoin joukoin.

Professori Uuno D.G. Turhapuro oli vuonna 1975 Suomen katsotuimpien elokuvien joukossa. Kuva: Kalle Kultala

Heinä-elokuussa 1975 helteinen Helsinki nousi hetkeksi maailmanpolitiikan keskipisteeksi, kun kaupungissa järjestettiin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etykin huippukokous. Finlandia-talossa järjestetyssä kokouksessa oli paikalla 35 maan valtionpäämiehet. Kaupungilla järjestystä valvoi noin 8000 poliisia.

Mutta millaiseen Suomeen muun muassa Yhdysvaltain silloinen presidentti Gerald Ford ja Neuvostoliiton johtaja Leonid Brežnev saapuivat? Millaista arkea Suomi eli?

Vuodesta 1975 moni asia on muuttunut, mutta muutamia yhtymäkohtiakin löytyy. Esimerkiksi vuoden 1975 eduskuntavaalien ääniharava, Pertti Salolainen, pääsi läpi myös viime kevään eduskuntavaaleissa. Suomalaismatkailijat ihastuivat Espanjan lämpöön ja radioissa soi edelleen ahkerasti konsertoivan Vicky Rostin hitti.

Seuraavassa poimintoja vuoden 1975 Suomesta.

Vuoden katsotuin elokuva oli Tappajahai. Sillä oli 587 507 katsojaa. Kotimaisista elokuvista katsotuin oli Professori Uuno D.G. Turhapuro, 455 739 katsojaa.

Kuva: Pertti Arkila / Yle

Alkoholinkulutus oli vuonna 1975 puhtaaksi alkoholiksi muutettuna 6,2 litraa asukasta kohti. Vastaava luku on nykyään n. 11,2 litraa. Suosituin alkoholijuoma vuonna 1975 oli olut - sen kokonaismyynti oli n. 250 miljoonaa litraa. Viime vuonna olutta myytiin kotimaassa 424 miljoonaa litraa.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

1960- ja 1970-luvuilla Suomessa syötiin muun muassa jauheliha- ja makkararuokia, valkokastiketta, maksaruokia, nakkeja ja broileriruokia.

Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Silakka oli vuonna 1975 Suomen pyydetyin kala. Sitä pyydettiin liki 70 000 tonnia. Huippuvuosiin verrattuna saalis oli kuitenkin pieni.

Keihäsmatkat Oy:n toimitusjohtaja Kalevi Keihänen Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Keihäsmatkat lennätti 1960- ja 1970-luvuilla suomalaisia manner-Espanjaan ja Kanariansaarille. Kuva: Kalle Kultala

Vuonna 1975 Espanja oli ylivoimaisesti suosituin kohde pakettimatkaajien keskuudessa: Maassa kävi 140 500 suomalaista. Myös Italiaan, Kreikkaan, ja Romaniaan tehtiin paljon pakettimatkoja.

Liikennettä Helsingin kaduilla vuonna 1975.
Vuonna 1975 Suomen teillä näkyi paljon Fordeja, Volkswageneita ja Fiateja.

Suomen teillä oli vuonna 1975 eniten Ford-autoja, yhteensä 142 168 kpl. Seuraavaksi suosituimmat automerkit olivat Volkswagen, Fiat ja Toyota.

Vasemmalla SDP:n uusi puheenjohtaja Kalevi Sorsa puhumassa vuonna 1975. Oikealla kokoomuksen Pertti Salolainen samana vuonna. Kuva: Sorsa: Arja Lento / Yle, Salolainen: Tv-uutiset

Syksyn 1975 eduskuntavaaleissa SDP oli suurin puolue liki 25 prosentin ääniosuudella. Äänikuningas oli SDP:n Kalevi Sorsa (21 948 ääntä) ennen kokoomuksen Pertti Salolaista ja Harri Holkeria. Salolainen valittiin eduskuntaan myös kevään 2015 vaaleissa.

Miss Universum 1975 -kilpailut. Miss Universum Anne Pohtamo perintöprinsessoineen. Kuva: Lehtikuva

Anne Pohtamo valittiin Miss Universumiksi 1975.

Etyk-kokouksen aikaan heinä-elokuussa Suomen single-listan ykkösenä soi Virve "Vicky" Rostin "Kun Chicago kuoli".

Suomi sijoittui Länsi-Saksassa pelatuissa jääkiekon MM-kisoissa neljänneksi. Länsinaapuri Ruotsi vei pronssimitalit paremman maalieron turvin. Jotkut asiat eivät siis tunnu koskaan muuttuvan.

Suosittelemme sinulle