Hyppää sisältöön

Venäjä vie Etyj-kohun duuman käsittelyyn

Suomen päätös evätä maahanpääsy viideltä Venäjän Etyj-valtuuskunnan jäseneltä tulee perjantaina Venäjän duuman käsittelyyn. Samalla duuma ottaa kantaa puhemiehen ilmoitukseen, jonka mukaan koko valtuuskunta jättää Etyj-kokouksen väliin.

Venäjän parlamentin alahuone, duuma, arvioi kansainvälisten asioiden komiteansa pyynnöstä, kuinka vihamielinen teko Suomen määräämä matkustuskielto on. Komitean mielestä päätös tekee mahdottomaksi poliittisen dialogin lännen ja Venäjän välillä.

Duuman puhemies Sergei Naryškin ilmoitti torstaina, että Venäjän päätös jättäytyä kokonaan pois kokouksesta pysyy voimassa, vaikka valtaosa valtuuskunnasta pääsisi Suomeen. EU:n matkustuskieltolistalla on Naryškinin itsensä lisäksi neljä muuta valtuuskunnan jäsentä.

Vain yksi duuman jäsen, Yhtenäisen Venäjän kansanedustaja Nikolai Kovaljov, on ilmoittanut osallistuvansa sekä itse kokoukseen että Etyjin uuden pääsihteerin valintaan. Kovaljov on erityisedustajana Etyjin terrorismin vastaisen toiminnassa.

Etyj ja EU eri asioita

Matkustuskieltoa on arvioitu torstaina melko laajasti Venäjän mediassa. Suomen päätöstä on luonnehdittu virheeksi muun muassa sillä perusteella, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on eri asia kuin Euroopan unioni, jonka laatimalle pakotelistalle matkustuskiellot kuuluvat.

Venäjän valtuuskunnan jääminen kokonaan pois sotii Etyjin perusajatuksia ja avoimen keskustelun periaatteita vastaan, sanovat muutamat venäläiset politiikan tutkijat. Heidän mielestään Etyj on politisoitumassa ja siten menettämässä arvovaltaansa.

Venäjän mukanaolo olisi ollut maalle tärkeää muun muassa siksi, että kokouksessa käsitellään päätöslauselmia, jotka koskevat Ukrainaa ja Venäjän osallistumista sen kriisiin. Venäjä katsoo, että siltä on riistetty mahdollisuus vaikuttaa siihen, ettei Etyj tee Venäjän vastaisia päätöksiä.

Suosittelemme sinulle