Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Juomat loppuivat kesken, kyniä kokeiltiin pommien varalta – Etyk-kulisseissa sattui ja tapahtui

Entinen suurlähettiläs Mikko Pyhälä seurasi valtionpäämiesten tapaamisia lähietäisyydeltä. Nuori diplomaatti joutui heinä-elokuun helteisinä kokouspäivinä selvittelemään monenmoisia tilanteita.

Jugoslavian presidentti Josip Broz Tito kokoussalissa.
Jugoslavian presidentti Josip Broz Tito kokoussalissa. Vasemmalla suomalaisdiplomaatti Arhi Palomäki. Kuva: Kalle Kultala
Kristian Svensson
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuonna 1975 Prahassa työskennellyt diplomaatti Mikko Pyhälä sai ulkoministeriöltä mieluisan kutsun kotimaahan. Nuori diplomaatti pääsisi mukaan valmistelemaan ja järjestämään historiallista Etyk-kokousta. Kokouksen toteutuminen varmistui vasta viime tingassa, joten järjestelyt hoidettiin loppuun valtavien paineiden alla. Itse kokous sujui lopulta erinomaisesti, mutta kulisseissa kommelluksilta ei vältytty.

Helle helli Helsinkiä ja kokousväkeä heti konferenssin avauspäivänä.

– Kaikki Finlandia-talon varaamat virvoitusjuomat loppuivat kesken heti aamupäivällä. Panimoautot eivät tiukkojen turvajärjestelyjen vuoksi pystyneet toimittamaan talolle lisää virvokkeita. Juomat piti tuoda poliisisaattueessa, Pyhälä muistelee.

Mansikkasesonki oli kokouksen aikaan parhaimmillaan - ja se näkyi myös Finlandia-talon kalusteissa ja tekstiileissä.

– Suonenjoen mansikanviljelijät lähettivät tuhat litraa mansikoita kokoukseen. Mansikoita löytyi lopulta talon matoista ja muutama taisi joutua vaihtoonkin, Pyhälä sanoo.

Kyniä testattiin pommien varalta

Mikko Pyhälä vastasi myös toimistotarvikkeiden hankinnoista. Finlandia-talon turvatarkastuksessa kävi kuitenkin ilmi, että Pyhälän kynäkaappiin oli murtauduttu.

– Sieltä oli viety kaksi kynää ja me mietimme mahdollisia turvallisuusriskejä. Voisiko joku laittaa pommin kynään siten, että se räjähtäisi allekirjoitusvaiheessa? Minulle sanottiin, että "Pyhälä sitten kokeilee jokaista kynää juuri ennen allekirjoitusta". Eihän niissä mikään räjähtänyt, Pyhälä naurahtaa.

Pyhälä vastasi muun muassa valtionpäämiesten välisten neuvottelujen järjestämisestä. Yksi Finlandia-talon huoneista oli varattu lepohuoneeksi Neuvostoliiton silloiselle johtajalle Leonid Brezhneville. Brezhnevin terveys oli alkanut pettää 1970-luvun puolivälissä.

Mikko Pyhälä Finlandia-talon aulassa 15. kesäkuuta 2015.
Vuonna 1975 Prahassa työskennellyt diplomaatti Mikko Pyhälä sai ulkoministeriöltä kutsun valmistelemaan ja järjestämään historiallista Etyk-kokousta. Kuva: Yle

– Valkoisen talon edustaja tuli minua tapaamaan ja ilmoitti, että kun Neuvostoliitolla on oma huone, niin totta kai te annatte myös meidän ulkoministerillemme Henry Kissingerille huoneen. Siinä meni sitten toinen huone, jota olisi voitu käyttää neuvotteluissa, Pyhälä sanoo.

Etyk-kokouksen yhteydessä käytiin korkean tason neuvotteluja, mutta mediassa paljon sai huomiota myös Kalastajatorpalla järjestetty näyttävä juhlavastaanotto. Piskuinen Liechtenstein oli vähällä jäädä paitsi koko juhlista.

– Olin yksin päivystämässä Finlandia-talossa, kun Liechtensteinin valtuuskunta soitti. Heille ei ollut järjestetty kuljetusta Kalastajatorpalle. Lähdin sitten äkkiä hotelli Vaakunaan hakemaan Liechtensteinin prinssiä ja hänen valtuuskuntaansa ja pyysin anteeksi hirveän likaista autoani. Vein heidät punaisen maton eteen Kalastajatorpalle ja kyllä he hyvin nätisti kiittivät kyydistä, Pyhälä kertoo.

Suosittelemme