Hyppää sisältöön

Venäläispoliitikot väläyttävät pakotemahdollisuutta Suomea vastaan

Duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Aleksei Puškov ei sulje pois mahdollisuutta asettaa talouspakotteita Suomelle Etyj-kokouskiistan takia. Uutistoimisto Interfaxin mukaan Puškov korosti, että asiasta on keskusteltava hallituksen kanssa.

Venäjän duuma
Venäjän duuma toukokuussa 2012. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA
Heikki Heiskanen

Venäjän parlamentin alahuoneen duuman keskusteluissa on pohdittu jo mahdollisuutta asettaa Suomelle talouspakotteita sen takia, että Suomi eväsi pääsyn Etyj-kokoukseen osalta Venäjän delegaation jäseniltä. Uutistoimisto Interfaxin (siirryt toiseen palveluun) mukaan duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Aleksei Puškov sanoi, ettei hän sulje pois pakotteita. Puškov kuitenkin korosti, että asiasta pitää sopia yhdessä Venäjän hallituksen kanssa.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjän kansallisen turvallisuusneuvoston pääsihteeri Nikolai Patrušev sanoi, että Venäjän mahdolliset vastatoimet Etyj-kiistassa voisivat olla rajoituksia puukauppaan Suomen kanssa.

– Voimmeko asettaa näitä rajoituksia? Kyllä voimme. Siihen sisältyy puukauppa, Patrušev sanoi toimittajille.

Venäjän duuma tuomitsi tänään perjantaina Suomen päätöksen olla päästämättä maahan duuman puhemiestä Sergei Naryškinia ja joukkoa muita Venäjän valtuuskunnan jäseniä, jotka ovat EU:n pakotelistalla.

Duumassa pakotteiden käytön otti esiin kommunistipuolueen edustaja, joka viittasi puheessaan lakiin taloudellisista erityistoimista. Tämän lain nojalla Venäjä on esimerkiksi asettanut pakotteita EU:n elintarviketuontia vastaan.

Duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Puškov sanoi, että kyseisen lain käyttö tilanteessa on mahdollinen.

– En millään tavoin sulje pois tämän lain käyttämistä, myöskään tässä tapauksessa, mutta se pitää valmistella toimeenpanevan vallan kanssa, ja sen pitää olla toimeenpanevan ja lainsäädännöllisen vallan yhteinen pätevä päätös, Puškov kommentoi.

Puškov sanoi, että pakoteuhkauksen sisällyttäminen duuman kannanottoon Suomen toimista olisi päätöntä, jos Venäjän hallitus sitten toteaisikin, että pakotteita ei voida asettaa.

Duuman keskusteluissa äänenpainot saattavat olla kovempia kuin Venäjän virallisessa ulkopolitiikassa.

Puškov luetteli, että vuonna 2006 säädetty laki mahdollistaa laajan määrän erilaisia rajoitteita kuten yhteistyöhankkeiden keskeyttämisen, ulkomaankaupan operaatioiden keskeyttämisen, kansainvälisten kauppasopimusten jäädyttämisen, tullimaksujen muuttamisen.

Asiasta kirjoitti aiemmin Ilta-Sanomat.

Suosittelemme sinulle