Hyppää sisältöön

Etyj-kokouksen ainoa venäläisedustaja: Suomen toiminta erittäin valitettavaa

Kansanedustaja Nikolai Kovaljovin mukaan Suomen päätös estää pakotelistalla olevien venäläisten pääsy kokoukseen vaikuttaa maiden välisiin suhteisiin.

Nikolai Kovalev kuvattuna Venäjän duumassa 28. tammikuuta 2015. Kuva: Maksim Blinov / Ria Novosti / Lehtikuva

Venäjän ainoana varsinaisena edustajana Etyj-kokousta isännöivään Helsinkiin saapunut kansanedustaja Nikolai Kovaljov pitää erittäin valitettavana, ettei Suomi päästänyt kokoukseen Venäjän delegaation jäseniä, jotka ovat pakotelistalla.

Kovaljovin mukaan tapaus heikentää Venäjän ja Suomen suhteita.

Kovaljovin mukaan hänelle tuli mieleen huudahdus "O sancta simplicitas! (pyhä yksinkertaisuus)" eräiden suomalaisten poliitikkojen lausunnoista, etteivät suhteet muuttuisi tapauksen takia.

– Tietysti ne muuttuvat, huonompaan suuntaan, eikä se ole meidän valintamme, Kovaljov sanoi Yle Uutisille saapuessaan Finlandia-talolle sunnuntaina.

– Kun Suomen ulkoministeriö ja hallitus läimäyttivät oven kiinni, se kuuluu huonosti valtameren takana mutta hyvin naapurissa. Se harmittaa minua kovin, Kovaljov sanoi.

Kovaljovin mielestä muodostuu ikävä ennakkotapaus, jossa jokin valtio voi asettaa oman kansallisen lainsäädäntönsä kansainvälisen edelle.

Venäjän mielestä Etyj-kokouksen pitäjämaan ei pitäisi valikoida muiden maiden delegaatioiden jäseniä.

– Tästä lähtien mikä tahansa maa voi muiden maiden mielipiteitä kysyen voi olla päästämättä alueelleen henkilöitä, jotka ovat velvoitettuja edustamaan kansansa intressejä. Sehän on vaarallinen tendenssi, Kovaljov sanoi.

Kovaljovin mielestä Suomi rikkoo 40 vuoden takaisen Ety-kokouksen henkeä ja silloin sovittuja periaatteita.

– 40 vuotta sitten täällä Helsingissä me aloimme rakentaa yhteiseurooppalaista taloa ja toivoimme, että siitä tulee turvallinen. Nyt tulee tunne, että Helsingissä aletaan purkaa tätä taloa. Siinä on aihetta pahoitteluun, Kovaljov sanoi.

Kovaljov katsoo Suomen kävelleen päätöksellään Etyjin parlamentaarisen kokouksen ja sen puheenjohtajan Ilkka Kanervan yli ja murentaneen näiden arvovaltaa.

– On hyvin harmillista, että Helsingistä tuli tämän skandaalin keskus, Kovaljov pahoitteli.

Kovaljov, joka sanoi solidaarisuudesta maanmiehiään kohtaan osallistuvansa vain pysyväiskomitean kokoukseen, saapui Finlandia-talossa pidettyyn istuntoon noin tunnin myöhässä.

Lisätty Kovaljovin sitaatteja 5.7. kello 17.56.

Suosittelemme sinulle