Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö: Olimme valmiita ottamaan venäläiset vastaan

Niinistö moittii EU:n pakotesääntöjä epäselviksi. Hänen mukaansa moni maa halusi jättää Suomen yksin vastaamaan siitä, mitä tapahtuu, kun EU:n matkustuskiellossa oleville venäläisille ei myönnetty pääsyä Etyj-kokoukseen Helsinkiin. Niinistö arvioi, että euromaiden vastuu Kreikassa saattaa kasvaa.

Sauli Niinistö

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi olisi päästänyt Venäjän valtuuskunnan matkustuskiellossa olevat jäsenet Helsingin Etyj-kokoukseen, jos muilta EU-mailta ei olisi tullut vastalauseita.

– Kerroimme, että ellei tule kielteisiä vastalauseita, olemme täysin valmiita ottamaan venäläiset vastaan. Siltä pohjalta tämmöiset puheet, että tämä oli Suomelta jokin Venäjän vastainen toimenpide, ovat aika päättömiä, Niinistö sanoi maanantaina tiedotustilaisuudessa Etyjin yleisistunnon yhteydessä.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin juhlakokous alkoi sunnuntaina Helsingin Finlandia-talossa. Venäjän valtuuskunnan 15 jäsenestä kuusi ei saanut maahantulolupaa EU:n pakotteiden vuoksi, ja Suomeen saapui lopulta vain yksi venäläisedustaja.

Niinistö ei kommentoinut, moniko EU-maa vastusti matkustuskieltopoikkeuksia. Presidentin kommenteista saattoi kuitenkin päätellä, että maita oli useampi kuin yksi.

"Oli noudatettava sitä vähää, mistä saatiin selkoa"

Niinistö moitti EU:n pakotesääntöjä epäselviksi ja lisäsi uskovansa, että tämän jupakan seurauksena niitä selkeytetään.

– Meidän oli noudatettava sitä vähää, mitä EU:n säännöistä selkoa saatiin.

Säännöissä todetaan, että yhdenkin maan vastustus riittää estämään poikkeuksen myöntämisen, Niinistö painotti. Hänen mukaansa Suomi joutui tilanteessa puun ja kuoren väliin.

– Oli paljon halua jättää Suomi vastaamaan yksinään siitä, mitä tapahtuu, vaikka kyse on EU:n päätöksestä.

Niinistö sanoi, että Suomessa asiasta päätettiin ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa "monen kokouksen ja monien keskustelujen" jälkeen.

– Venäläiset ovat pahastuneet, loukkaantuneetkin. Venäläisten kohdalla tämä on ymmärrettävää. Nyt on katsottava, mitä he tarkoittavat sillä, että tämä johtaa toimenpiteisiin Suomen suuntaan.

Venäjän kansallisen turvallisuusneuvoston pääsihteeri on väläyttänyt vastatoimena Suomen kanssa käytävän puukaupan rajoittamista.

"Ensin kipu iskee Kreikkaan, jälkivaikutuksia EU-maille"

Kreikan kansanäänestyksen tulosta kommentoidessaan presidentti Niinistö korosti asian olevan Suomessa hallituksen käsissä.

– Jos ihan kansalaistunnelmaa kuvaisin omalta kohdaltani, niin pahoin pelkään, että ensiksi kipu iskee kreikkalaisiin lähiviikkojen aikana, ja sitten jälkivaikutuksena euromaat varmasti joutuvat miettimään, miten Kreikan hätään vastataan. Näin ollen euromaitten vastuu saattaa kasvaa.

Niinistön mukaan puhe siitä, voidaanko Kreikka erottaa euroalueesta tai voiko se itse erota, ei ole nyt pääasia.

– Kreikalla on rahat loppu ja paljon velkaa. Ei se parane kovin paljoa siitä, jos tehdään erilaisia virallisia päätöksiä. Kun rahat on loppu, ne ovat yksinkertaisesti loppu.

Suosittelemme sinulle