Hyppää sisältöön

Huutokauppakeisari vaikuttaa jo Ankkalinnassakin

Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki on päässyt seikkailemaan Aku Ankan sivuille. Meklarilla on syytä hymyyn monestakin syystä: juhannuksen jälkeen Hirvaskankaan huutokauppakamarilla tehtiin huikea kävijäennätys.

Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki pääsi Aku Ankan sivuille.
Kuva: Aku Ankka
Sanna Savela

Kultainen Venla -palkinto, ohjelman siirtyminen Neloselle ja parhaaseen katseluaikaan, nyt pääsy Aku Ankkaan. Uuraisten Hirvaskankaalla isänsä jalanjäljissä huutokauppaa pitävä Aki Palsanmäki on löytänyt tien suomalaisten sydämiin.

Tuorein hyvänmielen aihe huutokauppakeisarille on pääsy Ankkalinnaan.

– Tämä on erittäin suuri kunnianosoitus, ei sinne kaikkia oteta.

Sanoin heti, että elä valehtele.

Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki

Huutokauppakeisari seikkailee kesäkuun 10. päivänä ilmestyneessä numerossa 24 Uki Patinamäki -nimisenä huutokauppiaana.

Palsanmäki ei ollut uskoa korviaan, kun kaveri soitti ja kertoi asiasta.

– Sanoin heti, että elä valehtele.

Sen jälkeen Palsanmäelle tulikin kiire etsiä lehti käsiinsä. Uusi numero oli jo ilmestymässä ja kioskit raivaamassa vanhoja lehtiä hyllyistä.

– Soitin heti Äänekoskelle. Siellä oli enää yksi lehti jäljellä ja sitäkin oltiin lähettämässä pois.

Aku Ankka on monen lapsen ja nuoren tavoin kuulunut myös Palsanmäen lukemistoon. Edelleen hän myöntää lehden poimivan hyppysiinsä, jos joutuu asioimaan virastoissa ja lehti odotustilasta löytyy.

"Kunnia tulee, jos on tullakseen"

Aku Ankan toimituspäällikkö Viia Viitasen mukaan sarjiksen sivuille ei varsinaisesti pääse ansioilla.

– Nimiväännökset ovat hetken lapsia. Joskus niitä tarjoutuu tarinan puolesta, osan keksii kääntäjä ja loput syntyvät toimituksessa. Kriteeriä on, sen pitää sopia tarinaan ja ihmisen olla tunnistettava niistä vielä vuosien päästä.

Nimiväännökset ovat hetken lapsia.

Toimituspäällikkö Viia Viitanen

Viitanen ei Uki Patinamäen syntyä tunne, mutta hän epäilee nimen olleen tapetilla kesäkuun alkupuolella olleen Ankallishuutokaupan takia, Aki Palsanmäki oli siellä meklarina.

– Yleensä ihmiset ilahtuvat nimiväännöksistä. Jotkut ovat todenneet, ettei sen suurempaa tunnustusta voi edes olla. Se vain on kunnia, joka tulee, jos on tullakseen.

Keskisuomalaisista muun muassa laulajat Arja Koriseva ja Timo Rautiainen ovat päässeet Aku Ankan sivuille.

Hirvaskankaalle matkaan asunto-autoilla

Uuraisilla, Hirvaskankaalla sijaitsevalla huutokaupalla on tällä hetkellä hurja suosio. Heinäkuun ensimmäiseen huutokauppaan viime perjantaina saapui väkeä lukemattomien henkilöautojen lisäksi kymmenillä matkailuautoilla sekä kahdella linja-autolla Kajaanista ja Rovaniemeltä saakka.

Arvion mukaan paikalla oli lähes 1000 ihmistä.

Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki

Vuosittain suosituin huutokauppa on Palsanmäen mukaan pidetty tavallisesti pitkänäperjantaina, mutta juhannuksen jälkeisenä perjantaina lyötiin kaikki kävijäennätykset.

– Arvion mukaan paikalla oli lähes 1000 ihmistä, Palsanmäki sanoo, mutta myöntää, että syksyllä istumapaikkoja taas riittää kaikille: kävijäryntäys hiljenee yleensä lomien loputtua elokuun puolivälin jälkeen.

Jos kesälomalaiset matkaavat innokkaasti Palsanmäen huutokauppaan, riittää suhaamista myös huutokauppakeisarilla ja hänen puolisollaan Heli Palsanmäellä. Oman huutokaupan lisäksi Aki Palsanmäki kulkee meklaamassa ympäri Suomea.

– Lokakuun loppuun asti kaikki päivät on myyty. Viikonloppuna oltiin Iissä ja Huittisissa, keskiviikkona ajetaan Valtimolle ja lauantaina Ouluun.

"Sama Aki kuin ennenkin"

Huutokauppakeisari-ohjelma on saanut hurjan suosion, ja teossa on jo neljäs tuotantokausi. Itse keisari on ottanut kuuluisuuden vastaan rauhallisesti, eikä se ole häntä muuttanut.

Mehän ollaan erittäin erikoisia ihmisiä, kun meitä katsotaan niin paljon.

Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki

– Olen jalat maassa -tyyppi, ja ihan sama Aki kuin ennenkin. Mutta totta kai on hieno asia, että ohjelmalla on paljon katsojia.

Hän myöntää, että suosio on hieman hämmentävääkin: viimeksi lauantaina huoltoasemalla yhden seurakunnan pastori säntäsi juoksujalkaa esittelemään itsensä Palsanmäen pariskunnalle.

– Ohjelma on kuulemma hyvää vastapainoa hänen työlleen.

Palsanmäet itse näkevät tavallisuutensa yhtenä suosion salaisuutena: ohjelma kuvaa heidän normaalia arkeaan, eikä sitä ole käsikirjoitettu.

– Mehän ollaan erittäin erikoisia ihmisiä, kun meitä katsotaan niin paljon. Ihmiset tykkäävät katsoa keskisuomalaista maalaisromantiikkaa, huutokauppakeisari velmuilee.

Ohjelma tarjoaa myös paljon tietoa monenlaisista esineistä – myös Akille, sillä viikoittain eteen tulee tavaroita, joista meklarilla "ei ole hajuakaan".

Suosittelemme sinulle