Hyppää sisältöön

Lähimatkailusta tuli vastatrendi massaturismille: "Huvipuistojen elämykset ovat pikakulutusta"

Kiireiselle pysähtymistä, hiljaisuutta ja luonnon antimia. Matka läheiselle siirtolohkareelle tai leiri pystyyn naapurikunnan metsään. Matkailun kulttuurintutkimuksen professori uskoo lähimatkailun nousevaan voimaan ja karsastaa "suuruuden logiikalla" toimivia huvipuistoja.

Laiturinomainen kahvilamiljöö Kokkolan Öjassa. Kuva: Petra Haavisto /Yle

Lähimatkailusta on tullut vastatrendi massaturismille, mutta liikoja ei pidä luulla, vastaa Lapin yliopiston MTI:n Matkailun kulttuuritutkimuksen professori Soile Veijola kysymykseen lähimatkailun noususta.

– Se ei ole syrjäyttänyt perinteisen turismin suosiota. Isoissa kohteissa liikkuu edelleen isot rahat. Vielä valtaosa ihmisistä varaa ennemmin sen viiden tähden hotellin jostain kaukaa kuin patikoi ihailemaan siirtolohkareita lähiseudulle, Veijola tietää.

Mutta sujuvasti lähimatkailu kulkee jo rinnalla.

Kiireen keskellä pysähtymisen ja hiljaisuuden kokemuksia halutaan yhä enemmän. Matkailun kulttuurintutkimuksen professori Soile Veijola puhuu ekoluksuksesta, jossa matkataan lähelle ja viivytään pitkään. Ollaan luonnossa, maaseudulla tai vaikkapa kaupungissa. Nautitaan läsnäolosta.

Lähimatkailu on kyennyt jo osoittamaan ongelmia perinteisen massamatkailun ideassa.

– Lähelle matkailu korostaa vastuuta ilmastosta ja paikallisesta kulttuuristakin. Ihmiset miettivät tarkemmin, mikä on oikeutettu tapa matkustaa, kun massaturismin lieveilmiöt seksiturismeineen ovat joissain kohdemaissa arkipäivää, uskoo Veijola.

Vaihtoehtoja huvipuistoille

Suomessa jyllää edelleen kotimaan matkailussa suuruuden logiikka, professori harmittelee.

– Erilaiset puuhamaat ja huvipuistopuistot ovat näkyvästi esillä. Niissä elämyksellisyys hoituu pikakulutuksena: on roskaruokaa ja hurjaa kokemusta toisen perään.

Millainen sitten olisi matkailun kulttuuritutkimuksen professorin mielestä hyvä lähimatkailukohde, jos huvipuisto saa pyyhkeitä?

Vielä valtaosa ihmisistä varaa ennemmin sen viiden tähden hotellin jostain kaukaa kuin patikoi ihailemaan siirtolohkareita lähiseudulle.

Professori Soile Veijola

– Ekologinen, elämyksellinen, paikallinen ja tarkasti mietitty. Sellainen paikka, missä voi kohdata paikallisia ihmisiä jonkun yhteisen kiinnostuksen kautta. Vaikka puutarhanhoito, salsakurssi tai vanhojen kulttuurimaisemien kunnostustalkoot, luettelee professori.

Kyky kokea asioita yhdessä matkustusryhmän kanssa voi nousta vielä arvoonsa, Veijola pohtii. Mutta miten saada Vähemmän on enemmän -matkailu kiinnostavaksi?

– Suunnitelmallinen, aktiivinen ja dynaaminen kaukomatkailu voi jopa enemmän uuvuttaa kuin rentouttaa. Tulevaisuuden matkailuyrittäjät joutuvat miettimään entistä tarkemmin, mitä nykyihminen kaipaa. En usko ainakaan, että suorituksen maksimointia, uumoilee professori.

Suosittelemme sinulle