Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Hevosmuurahaiset voivat koitua hirsimökin kohtaloksi

Keskikesä on muurahaisille uusien yhdyskuntien rakentumisten aikaa. Uutta pesäpaikkaa haetaan suurinakin lentävinä parvina. Kaikki muurahaiset eivät ole rakennuksille vaarallisia, mutta mikäli hevosmuurahainen pääsee tunkeutumaan kesämökin hirsiseinän läpi, on luvassa iso remontti.

Muurahainen metsässä.
Kuva: Yle
Merja Siirilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Lentävien muurahaisten näyttävät parvet ovat saaneet monet ihmettelemään hyönteisten käyttäytymistä. Mökkiläiset ovat saattaneet havaita esimerkiksi lentomuurahaisia kopsahtelevan mökin seinään ja terassille. Hyönteistutkija Reima Leinonen Kainuun Ely-keskuksesta kertoo, että kyseessä on jokavuotinen ilmiö.

Lentomuurahainen ei sinänsä ole mikään laji, vaan kyse on eri muurahaislajien naaraiden ja koiraiden parveilusta ja lisääntymiskäyttäytymisestä, kertoo Leinonen.

– Muurahaisyhteiskunta on edennyt nyt siihen vaiheeseen, että uudet kuningattaret ovat lähteneet etsimään lähialueelta uutta pesäpaikkaa ja sen takia niitä sitten ikkunaan kopsahtelee. Hyvin usein eri muurahaislajeilla on mukana saattuettakin, eli muita siivekkäitä muurahaisia, Leinonen kertoo.

Muurahaisnaaraille tärkeää on ensin löytää koiraat, paritella niiden kanssa ja sen jälkeen etsiä uusi pesäpaikka, jonne muodostavat uuden yhteiskunnan.

Tuhoa hirsiseinille

Lentävien muurahaistenparvet voivat olla hyvinkin kookkaita, varsinkin kun puhutaan suomen suurimmista muurahaisista, hevosmuurahaisista. Leinosen mukaan hevosmuurahaisille kelpaava pesäpaikan kohde voi löytyä mökkihirsien välistä, varsinkin jos hirsissä on hieman kosteutta ja pieniä reikiä, joita kovakuoriaistoukat ovat tehneet.

Hevosmuurahaiset voivat saada aikaan tuhoa hirsiseiniin. Hevosmuurahainen ei varsinaisesti syö puuta, vaan se hakee ravintonsa luonnosta rakennuksen ulkopuolelta. Puuhun hevosmuurahainen jyrsii tilaa pesälle ja tällä tavoin voi vahingoittaa rakennuksen rakenteita. Leinonen saa vuosittain muutamia puheluita, joissa kerrotaan mökin sisälle linnoittautuneista hevosmuurahaisista.

– Tällöin on jo melkein muutama hirsikerta menetetty ja aika usein niitä joudutaan vaihtamaan. Viottuneet hirret kannattaa polttaa heti, että saadaan se yhdyskunta tuhottua, Leinonen kertoo.

Leinosen mukaan erityisen tärkeää on poistaa kuningatar asuinrakennuksesta.

– Jos kuningatar ei ole paikalla, niin silloin nämä muut eivät pysty muodostamaan yhdyskuntaa. Mutta harvemmin ne siihen mökkihirteen iskeytyvät, että ne ottavat mielellään sen luonnonpuun, jos sitä on tarjolla, Leinonen kertoo.

Leinosen mukaan hevosmuurahaiset suosivat erityisesti kuusta. Kaikista eniten tuhoa aiheuttavat juuri hevosmuurahaiset. Sen sijaan sokerimuurahaisiksi nimitetyt pienet muurahaiset eivät aiheuta rakennuksille haittaa.

Muurahaisista myös hyötyä

Ihmiselle itselleen lentävistä muurahaisista ei ole haittaa.

- Vaikka lentomuurahaisia näkyisi pihapiirissä, niin se ei tarkoita, että ne heti iskisivät seinään. Jos olosuhteet eivät ole otolliset, niin kyllä ne etsivät uuden asuinkohteen, Leinonen kertoo.

Leinosen mukaan asuinrakennuksen lähettyvillä ei kannata säilyttää esimerkiksi lahoja kuusenoksia, mikäli muurahaisilta haluaa välttyä. Myöskään kaikkia muurahaislajeja Leinonen ei kuitenkaan poistaisi, vaan niistä voi olla myös hyötyä alueelle.

- Ne poistavat paljon kaikkea muuta mätänevää hyönteismassaa ja ovat tärkeä ravinnekiertoa. Ne ovat tärkeä lintujen ruoka, Leinonen kertoo.

Lajista riippuen parveilu voi kestää kuitenkin vielä muutaman viikon. Lento kestää yksi tai kaksi päivää. Parittelun jälkeen keskittyvät työläiset rakentamaan pesää, johon kuningatar munii munat.

Suosittelemme