Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Afganistanin hallituksella ja Talibanilla ensimmäinen vahvistettu tapaaminen

Pakistanin isännöi tapaamista, jota Yhdysvallat kuvasi askeleeksi kohti uskottavan rauhan mahdollisuutta.

Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Afganistanin presidentin edustajat ovat tavanneet islamistisen Taliban-järjestön edustajia Pakistanissa. Korkean tason tapaaminen hallituksen ja sen kaatamista yrittävien kapinallisten välillä on ensimmäinen, josta on kerrottu virallisesti.

Yhdysvaltain ja Kiinan viranomaisten tarkkailema tapaaminen järjestettiin tiistaina Murreessa lähellä Pakistanin pääkaupunkia Islamabadia. Tapaamisen päätteeksi sovittiin uudesta kokouksesta, kun muslimien paastokuukausi ramadan on ohi.

Pakistan kertoo isännöivänsä tapaamista auttaakseen Afganistania sen yrityksissä löytää rauha ja sovinto yli 13 vuotta kestäneessä konfliktissa.

– Molemmat osapuolet ilmaisivat halunsa löytää rauha Afganistaniin ja sen lähialueille. Osapuolet myönsivät, että luottamusta rakentavat toimet ovat tarpeen, Pakistanin ulkoministeriön tiedotteessa sanotaan.

Valkoisen talon edustajan Josh Earnestin mukaan Yhdysvallat pitää tapaamista tärkeänä askeleena kohti uskottavan rauhan mahdollisuutta.

Pakistanin asema sovittelijana epäilyttää monia

Pakistanin pääministeri Nawaz Sharif kuvaili tapaamista läpimurroksi ja sanoi, että tällä kertaa on pakko onnistua. Hän varoitti, ettei ponnistus ole helppo.

Afganistanin naapurimaiden ja kansainvälisen yhteisön on tehtävä kaikkensa, ettei kukaan yritä suistaa tätä kehitystä raiteilta, Sharif sanoi. 

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani on pitkään toivonut, että Pakistan haluaisi ja kykenisi sovittelemaan naapurimaansa konfliktia.

Monet afganistanilaiset kuitenkin suhtautuvat Pakistaniin epäillen. He syyttävät sitä Talibanin auttamisesta valtaan 1990-luvun puolivälissä ja kapinallisten tukemisesta edelleen, kun heidän hallintonsa kaatui.

Suosittelemme sinulle