Hyppää sisältöön

Tämä on rakkain iskelmäinhokki

Hanna Ekolan hitti "Villihevosia" on suomalaisten mielestä ärsyttävin iskelmä. "Villihevosia" sai reilut 16 prosenttia Ylen leikkimielisen kyselyn äänistä. Myös "Mahtava peräsin ja pulleat purjeet" sekä "Sukkula Venukseen" aiheuttivat monissa väristyksiä.

Hanna Ekola.
Hanna Ekolan kappale Villihevosia voitti Ärsyttävin iskelmä -äänestyksen Kuva: Heli Sorjonen / Yle
Mikko Pesonen

Suomalaiset selvästikin rakastavat iskelmää – tai ainakin se herättää tunteita. Yli 2 600 ihmistä kertoi, miksi jokin laulu on koskettanut niin, että kipukynnys on ylittynyt.

Tarjosimme 10 ehdokasta, jotka pohjasivat Radio Suomen Vihatut levyt -toivekonsertin "suosikkeihin". Saitte myös ehdottaa rakkainta inhokkianne listan ulkopuolelta.

Grafiikka.
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Jokseenkin selkeäksi voittajaksi nousi Hanna Ekolan vuonna 1990 levyttämä Villihevosia-kappale. Se sai 16,8 % äänistä eli 440 mainintaa. Perusteluissa nousivat useimmiten esille Ekolan persoonallinen ääni sekä korvamato, jonka laulu monelle aiheuttaa.

Toisesta sijasta käytiin tiukempi taisto. Solistiyhtye Suomen Mahtava peräsin ja pulleat purjeet voitti 22 äänellä Kikan ykköshitin Sukkula Venukseen. Myös Anita Hirvosen De va kukku de kolkutteli lähietäisyydellä.

Sekä Kikan että Solistiyhtye Suomen lauluissa sanoitus on ottanut osallistujiemme korvaan. Molempien kappaleiden peittelemätöntä kaksimielisyyttä vieroksutaan, myös sovinistisuus tai ylieroottisuus ärsyttää. De va kukku de puolestaan koetaan tekopirteäksi, usein myös liian tarttuvaksi.

Liekö ehdokaslista laadittu sopivan monipuolisesti – joka tapauksessa ääniä riitti kaikille ehdoikkaille. Viimeiseksi jäänyt Seija Simolan Juna Turkuun sai sekin lähes 80 mainintaa ärsyttävimpänä kappaleena.

Listan ulkopuolelta suosikki-inhokkinsa löysi yli 300 osallistunutta. Hermoja koettelivat muun muassa Vera Teleniuksen Miljoona ruusua, Yön Rakkaus on lumivalkoinen sekä Paula Koivuniemen Aikuinen nainen. Tämän oman listan voittajataisto käytiin kuitenkin kahden kesäbiisin kesken: Maaritin Jäätelökesä joutui lopulta taipumaan Mamban Vielä on kesää jäljellä -kappaleelle.

Jo näistä listan ulkopuolisista suosikeista huomaa, että toisen inhokki on toiselle se rakkain. Mitään sanomaton iskelmä ei pärjää sen paremmin top 10 -listalla kuin rakkaimpia inhokkeja etsittäessä. Kiitos siis äänestäneille ja aivan erityisesti, onnea kaikille ehdokkaille!

Suosittelemme sinulle