Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Seinäjoen valtuusto on puuttunut reippaalla otteella koululaisten kännykänkäyttöön

Seinäjoen valtuusto on antanut kaupungin koululaisille ruutuohjeistuksen netin ja älypuhelinten käytöstä. Sen mukaan unitila ei ole ruutuaikaa. Öisin puhelimet on syytä pitää perheen sopimassa yhteisessä latauspaikassa - telakalla, ei sängyn vieressä. Lisäksi ruutuaikaa saisi olla vain yhtä paljon kuin mitä lapsi tai nuori käyttää urheiluun tai muihin harrastuksiinsa.

Koululainen näppäilee kännykkää.
STUK arvioi, että sosiaalinen media on soittamista turvallisempi tapa käyttää matkapuhelinta. Kuva: Mirva Korpela / Yle
Anri Koski
Avaa Yle-sovelluksessa

Vettä sataa, joten ulkoleikit eivät oikein suju. Ei muuta kuin kännykkäpelit vauhtiin. Tuttua tänä kesänä monessa perheessä. Seinäjoen valtuusto on nyt hyväksynyt suositukset ruutuajan vähentämiseksi. Tärkeimmän teesin mukaan unitila ei ole ruututilaa, vaan se on nukkumista varten.

– K-sitä ja k-tätä, ei sovi katsoa. Näistä periaatteesta on pidetty lujaa kiinni. Mutta tässä nukkumaanmenosta tuli kyllä pisto sydämeen. Se on ollut aika valuva käsite. Kyllä tämä nyt meilläkin varmasti aiheuttaa toimenpiteitä. Iltaisin katsotaan, että pannaan jatkossa puhelimet telakalle, vakuuttaa äiti ja Seinäjoen kaupunginvaltuutettu Mervi Mäenpää (kesk.).

Telakka on valtuuston suositusten mukainen kännyköiden säilytys- ja latauspaikka, jossa ne pidetään yön ajan. Aloitteen asiassa teki 40 vuotta tietokonealalla työskennellyt valtuutettu Seppo Lampi (kd.).

– Ei suinkaan ole tarkoitus kotien seinien sisälle hypätä vahtaamaan ja vartioimaan, vaan auttaa niitä perheitä, jotka apua tarvitsevat tai kaipaavat. Jos nukkumaan mentäessä älykännykkä, tabletti tai tietokone on tyynyn vieressä tai peiton alla, niin on kyllä suuri kiusaus käyttää sitä yömyöhään, summaa aiheesta huolestunut Lampi.

Kännykän sininen valo huolettaa

Liiallinen älypuhelinten käyttö tuo uni- ja terveysongelmia koululaisille ja aiheuttaa levottomuutta ja väsymystä.

–  Sinänsä tietokoneiden käyttö on hyvä asia, laitteiden sisältämä sininen valo huolestuttaa. Tutkimusten mukaan sininen valo ennen nukkumista vaikuttaa aivoihin ja muun muassa unen laatu heikkenee. Univaje taas saattaa lisätä ärtyneisyyttä, keskittymiskyvyn puutetta ja jopa masentuneisuutta. Nämä näkyvät jo kouluissa, Lampi kertaa.

Tunti kaksi on aika paljon ruutuaikaa päivässä

Ennen valtuustoa asiaa puitiin vuoden verran kouluissa ja vanhempainilloissa. Neuvoa kysyttiin jopa tunnetulta lastenpsykiatrilta Jari Sinkkoselta. Kaikki tämä koettiin hyväksi.

– Juuri se etukäteiskäsittely oli tarpeellista, syvällistä ja tosi harvinaista, sanoo Mäenpää.

–  Riippuvuus on myös yksi ongelma. Helposti kuka tahansa jää koukkuun ja koukusta irtipääseminen tekee kipeää. Tietotekniikan bittiavaruus on valtava. Sieltä löytää kaikkea mahdollista ja sinne uppoutuu syvälle, tietää Lampi.

Mikä sitten olisi koululaiselle sopiva ruutu- tai peliaika päivässä?

– Se on vaikea sanoa, mutta tunti kaksi on jo kyllä aika paljon, sanoo painokkaasti Seppo Lampi.

Suosittelemme