Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

"Jutun juju on rakeinen kuva ja hieman suhiseva äänenlaatu" – Tuomo Ojalan harrastushuone on täynnä retroaarteita

Tuomo Ojala on keräilijäluonne. Hänen suurimmat mielenkiinnon kohteensa ovat muun muassa VHS-kasetit ja -nauhurit, sarjakuvat ja viimeisimpänä vanhat konsolipelit. Vaikka Ojala osti ensimmäisen DVD-soittimensa pari kuukautta sitten, on VHS edelleen ykkösvaihtoehto.

Mies istuu pelaamassa Nintendoa.
Kuva: Tuukka Myllymäki / Yle
Tuukka Myllymäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Keräily on ollut harrastuksena Kokkolan Lohtajalla asuvalle Tuomo Ojalalle luonnollinen jatkumo niiden asioiden parissa, jotka häntä nuorempana kiinnostivat. Lukeminen ja elokuvien katsominen ovat aina olleet miehelle mieluista tekemistä. Halu saada useat sarjat kokonaisina hyllyyn on ollut Ojalaa eteenpäin ajava voima.

– Vastikään talon vinttiä siivotessani löysin vanhoja sarjakuvia, joita on mukava koettaa kerätä kokoelmaksi.

Kohteet keräilylle ovat määrittyneet pitkälti nuoruusvuosien kautta, jolloin Ojala katsoi elokuvia, joita nyt löytyy hänen hyllyistään. Kosketuspinta nostalgiaan löytyy juuri omakohtaisista muistoista tavaroihin.

– En siltikään kehitystä jarruta. Ostin pari kuukautta sitten ensimmäisen DVD-soittimeni.

Yläkertaan sisustettu harrastushuone

Kirpputoreilta ja divareista löytyneet keräilyaarteet alkoivat ajan myötä kasautua pinoiksi, ja niin Ojala päätti remontoida talostaan yhden huoneen harrastuksilleen.

– Tämän huoneen laittaminen alkoi kesän alussa. Kun koulutöiltä jäi aikaa, niin ajattelin sisustaa itselleni harrastusluolan.

Kyseessä on Ojalan omien sanojen mukaan retrohuone, joka kuvastaa huoneen tunnelmaa. Seiniä komistavat vanhat elokuvajulisteet. Hyllyillä löytyvät muun muassa vanhoja lelufiguureja turtleseista Tähtien sodan hahmoihin. Figuurien takana löytyy suuria määriä vhs-kasetteja, sarjakuvakokoelmia, kirjoja sekä paljon muuta.

Mies virittää televisiotaan.
Kuva: Tuukka Myllymäki / Yle

– Pienestä pojasta lähtien pidin kovasti elokuvista ja tv-sarjoista. Olihan noita kasetteja jo aikanaan, mutta nyt vanhemmiten on enemmän joutilasta aikaa niin olen alkanut oikein keräämällä keräämään.

Ojala on sisustanut tarkasti miettien harrastushuonettaan. Kuvaputkitelevisioiden takaa paljastuvat Terminator 2, Poliisiopisto 7 ja Turtles -elokuvajulisteet.

– Tyylin mukaisesti myös putkitelkkari pitää olla. Suurin näistä painoi kuin synti. Se kantaminen yläkertaan oli hikistä hommaa.

Rakeinen kuva ja suhiseva äänenlaatu

Vanhojen konsolilaitteiden kerääminen on ollut kansainvälisestikin pienessä nosteessa. Ojala hankki itselleen vasta ensimmäisen pelikonsolin, 8-bittisen Nintendon. Pelien ostaminen ei kuitenkaan ole harrastushuoneessa määräävässä asemassa, sillä suosio pysyy vahvasti VHS-kaseteilla ja sarjakuvilla. Vaikka valtaväestö pyrkii eroon omista vanhoista kaseteista, Ojala uskaltaa arvostaa nauhureita ja kasetteja vaikkei niillä coolin leimaa olemaan.

– Jutun juju on se rakeinen kuva ja hieman suhiseva äänenlaatu. Se on sama kuin alan harrastajat haluavat kuunnella musiikkinsa LP-levyltä mieluummin kuin CD:ltä.

Vanhahtavan äänenlaadun arvostus löytyy myös pelikonsolikeräilijöiden parissa. Ojala aloitti vastikään kerätä Nintendon klassikoksi noussutta 8-bittisen pelikonsolin tuotteita. Ensimmäisen konsolihankinnan Ojala suoritti heinäkuun alussa.

Kuvassa kädet pitelemässä peliohjainta.
Kuva: Tuukka Myllymäki / Yle

Aarteet ylitse muiden

Lohtajalaisen talon yläkerran retrohuone on täynnä erilaisia keräilyn kohteita. Kokoelmiensa aarteina Ojala mainitsee suoralta kädeltä vanhan elokuvan Kettupoika Vukin. Kasetti koteloineen on huoneessa kunniapaikalla isoimman television päällä.

– Vuk siksi, koska sain sen 3 –4-vuotiaana vanhemmiltani ensimmäisenä kasettinani. Se on itselleni niitä kaikkein rakkaimpia elokuvia.

Elokuvan lisäksi Ojala antaa erityismaininnan lapsuudessa hankituille Turtles-figuureille. Keräämisen sijasta hän on säilyttänyt vanhat lelunsa ja on vanhemiten löytänyt niille nostalgia-arvoa siinä määrin, että nekin päätyivät harrastuskohteidensa viereen.

Hyllyssä Turtles-lelufiguureja sekä vhs-kasetteja.
Kuva: Tuukka Myllymäki / Yle

Harrastukselleen Ojala ei ole asettanut päämäärää. Hän kerää mieluummin keräämisen ilosta kuin mistään muusta syystä.

– Keräilylläni ei ole mitään erityistä tavoitetta. Toki on tiettyjä näyttelijöitä, joiden koko tuotannon pyrin saamaan kokoelmiini.

Pessimisti voisi kysyä, että miksi tällainen keräilyharrastus.

– Miksi ei? Voisi sitä vapaa-aikansa huonomminkin käyttää.

Suosittelemme