Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Etelän lämpöön mielivällä on jo kiire: "Matkalle pääsee, mutta kohteesta voi joutua tinkimään"

Kesälomailijat suuntaavat Välimeren rannalle, pakoon Suomen sateista kesää. Valmismatkojen myynti on käynyt kiivaana ja monet Etelä-Euroopan kohteet ovat jo loppuunmyytyjä.

Ihminen kävelee sateenvarjon kanssa, taustalla Kuopion tori
Kuva: Kaisu Jansson / Yle
Kaisu Jansson
Avaa Yle-sovelluksessa

Kesällä perheen kanssa etelän lämpöön mielivällä alkavat olla vaihtoehdot vähissä. Suomen suurimpien matkanjärjestäjien Finnmatkojen ja Aurinkomatkojen äkkilähdöt ovat lähes loppuunmyytyjä.

Moniin ulkomaan lomakohteisiin on jäljellä enää muutamia hajapaikkoja heinä- ja elokuulle. Yhden ja kahden hengen lomissakin hinnat ovat pysyneet melko kalliina.

– Näyttää siltä, että matkatoimistojen ei tarvitse tehdä tänä kesänä dumppimyyntiä, sanoo toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti Suomen matkatoimistoalan liitosta.

Lomamatkojen ja Matka-Vekan toimitusjohtajan Minna Tuorilan mukaan matkatoimistoilta jäi viime kesänä matkoja jonkin verran myymättä. Näissä tapauksissa kustannukset jäävät matkanjärjestäjän maksettavaksi.

Matkanjärjestäjät ovat pyrkineet välttämään saman toistumisen tänä vuonna: Suomen matkatoimistoalan liiton tietojen perusteella tarjolla on noin 10 prosenttia vähemmän valmismatkoja kuin vuosi sitten.

Myynti on käynyt edelliskesää vilkkaampana

Suosituimpien lomakohteiden kärkeä pitävät tutut maat: Kreikka, Turkki, Kroatia ja Italia. Myynti on vauhdittunut etenkin alkukesän kolean ja sateisen sään takia.

Matkanjärjestäjät eivät kerro tarkkoja myyntilukuja, mutta Finnmatkoilla kesästä on tulossa myynnillisesti paras viiteen vuoteen ja Aurinkomatkoilla kesän valmismatkojen täyttöaste on parempi kuin viime vuonna. Myös Lomamatkoilta ja Matka-Vekasta kysellään paljon äkkilähtöjä. Heillä matkat eivät kuitenkaan lopu kesken.

– Jos Suomesta haluaa pois, matkalle kyllä pääsee. Lomakohteesta voi kylläkin joutua tinkimään, vakuuttaa toimitusjohtaja Minna Tuorila.

Sen sijaan ryhmille matkoja järjestävällä kuopiolaisella Tilausmatkat Oy / Matka-Moilasella kesän sää ei ole vaikuttanut myyntiin. Heidän järjestämänsä ryhmämatkat varataan pääasiassa jo talvella, joten matkoja on järjestetty edellisvuosien tahtiin.

Suosittelemme sinulle