Hyppää sisältöön

Uhkaavatko potkut? Näin vältät yrittäjyyden pahimmat sudenkuopat

Pääministeri Juha Sipilä kannusti Microsoftilta irtisanottavia ryhtymään yrittäjiksi, mutta kaikille yrittäjyys ei sovi.

Kädet lähikuvassa.
Liikeideat eivät ratkaise, vaan se, miten ideoita pystyy työstämään. Kuva: Olivier Hoslet / EPA
Ville Vaarne

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ehdotti keskiviikkona, että 2 300 Microsoftilta lähtevää työntekijää voisi työllistyä yrittäjiksi. Sipilän kehotus on kuultu ennenkin. Sitä on tarjottu viime vuosina ratkaisuksi aina, kun on tullut isoja yt-uutisia.

Kaikille yrittäjyys ei kuitenkaan sovi. Pahimmillaan entisestä työntekijästä voi tulla intohimoton pakkoyrittäjä, mikä todennäköisesti estää yrityksen menestyksen. Tamperelainen Kimmo Rouhiainen on valmentanut aloittavia yrittäjiä lähes 20 vuotta. Hän laati Ylen pyynnöstä listan uuden yrittäjän pahimmista sudenkuopista.

1. Et rakasta sitä, mitä teet

Idea ja taidot voivat olla alussa keskinkertaiset, kunhan ihmisellä on intohimo tekemiseensä. Asiakas huomaa intohimon, sillä se välittyy tuotteessa tai palvelussa. Pakkoyrittäjyys on pahinta, sillä alussa melkein kaikkien yrittäjien tulot jäävät vaatimattomiksi. Pakkoyrittäjä luovuttaa ja lähtee takaisin palkkatöihin heti, kun se on mahdollista. Rakkautta yrittäjyyteen voi oppia menemällä paikkoihin, jossa kokeneet menestyvät yrittäjät kokoontuvat. Näitä paikkoja ovat esimerkiksi yrittäjäjärjestöjen tilat, mutta niitä tarvittaisiin lisää. Rouhiaisen mukaan Suomessa ongelmana on se, että yrittäjyydestä puhutaan liian tuotekeskeisesti, kun pitäisi siirtyä tunteisiin ja intohimoihin.

2. Ympärilläsi on vääriä ihmisiä

Yrittäjän pitää kysyä itseltään, onko lähipiirin tuottama ilmapiiri kannustava vai työntävätkö läheiset häntä alaspäin. Myös perhe voi työntää alaspäin. Esimerkiksi Microsoftin insinöörien perheet ovat tottuneet melko korkeaan elintasoon, joten yrittäjyyden alussa tulotason romahdus voi tulla järkytyksenä ja kehotuksena jättää yrittäminen sikseen. Rouhiainen muistuttaa, että yrittäjän ensimmäinen vuosi menee idean kehittämisessä. Ahdinkoa lisää se, että starttirahaa on saatavilla niukasti.

3. Arvioit kustannukset väärin

Yrittäjät arvelevat esimerkiksi eläkevakuutusmaksunsa liian pieniksi. Monet luulevat, että rahaa tulee laskun eräpäivänä, vaikka todellisuudessa maksuajat venyvät. Yrittäjillä ei ole riittävästi rahaa säästössä pahan päivän varalle. Rouhiaisen mukaan kustannuksia laskiessa kannattaa luottaa mentoreihin ja yrityskummeihin.

4. Et kuuntele asiakkaita

Yrittäjyyden alussa tarvitaan jääräpäisyyttä. Yyritys on vasta idea, johon kukaan muu ei ehkä usko. Ensimmäisen vuoden jälkeen yrityksen kasvu voi kuitenkin tyssätä jääräpäisyyteen. Rouhiaisen mukaan osa yrityksistä jopa kaatuu siihen, että luotetaan liikaa omaan visioon. Erityisesti asiakkaita pitäisi kuunnella.

5. Et pysty työstämään ideoita

Liikeideat eivät ratkaise, vaan se, miten ideoita pystyy työstämään. Tuhat moukaria pitää tarvittaessa pystyä muuttamaan vasaroiksi. Kannattaa tutkia dataa, jota on kertynyt kuukausien ajalta, ja tehdä rohkeasti muutoksia tuotteeseen datan perusteella.

Kimmo Rouhiainen valmentaa uusia yrittäjiä Tampereen Uudella Tehtaalla.

Suosittelemme sinulle