Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Muikkujen ja Perämeren maivojen määrät kasvussa

Pieniä noin vuoden ikäisiä merimuikkuja eli maivoja on Perämeressä tänä kesänä runsaasti. Luonnonvarakeskuksen mukaan myös järvissä muikkuja kuoriutui keväällä 2014 selvästi enemmän kuin toissa vuonna. Se ennakoi muikkusaaliiden kasvua ensi kesäksi.

Hellepäiviä heinäkuussa riitti.
Kuva: Risto Degerman
Risto Degerman
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime kevättalvella kalastajille tehdyn kyselyn tulokset ennakoivat, että ensi syksynä maivan ja muikun kutukannat vahvistuvat. Käytännössä kalojen määrän lisääntyminen näkyy erityisesti ensi kesänä, kun nykyinen kanta kasvaa sukukypsäksi ja sen jälkeläiset kuoriutuvat ensi keväänä.

– Se edellyttää kuitenkin, että talvi sujuu hyvin, sanoo tutkija Irma Kolari Luonnonvarakeskuksesta.

Paljon kaloja – koko jäämässä pieneksi

Perämerellä maivoja kuoriutui toissa keväänä melko runsaasti. Myös aikaisempina vuosina maivaa on Perämerellä ollut melko runsaasti.

Itä-Suomen suurissa muikkujärvissä kuoriutui vahva muikkukanta, mutta Oulujärvessä, Inarijärvessä ja Päijänteellä kanta jäi keskinkertaiseksi. Tämän vuoden saaliista valtaosan muodostavat keväällä 2014 kuoriutuneet, nyt toisella vuodellaan olevat muikut.

– Kun muikkuja on paljon, ravinnosta tulee pula ja kala jää pieneksi. Pienen kalan markkinointi kuluttajille on vaikeaa. Siellä, missä muikkuja on vähemmän, ruokaa riittää ja kala kasvaa. Esimerkiksi keskisellä Päijänteellä muikku on kookasta ja menee hyvin kaupaksi, arvioi tutkija Irma Kolari.

Luken kyselyyn vastasi runsaat sata kalastajaa, ja kysely käsitti noin 80 muikkujärveä. Perämeren alueella Luonnonvarakeskus on selvittänyt maivakantoja Oulun ja Kemin merialueiilla.

Suosittelemme sinulle