Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Aloittelija testasi agilityn – koiran sijasta ensin mokasi ihminen

Sekarotuisen Derikin omistaja päätti kokeilla, miten iäkäs uroskoira selvityy agilitystä. Tulokset olivat lupaavia. Asiantuntijan mukaan sekarotuinen koira voi aivan hyvin koetella taitojaan koirien ketteryysradalla, vaikka arvokisoihin se ei pääsekään. Rohkeasta luonteesta on apua.

Kuvassa koira hyppää esteen yli
Kuva: Kia-Frega Tyynismaa / Yle
Heini Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Liki 13-vuotias Derik ei ole aikaisemmin kokeillut esteitä tai muitakaan agilityyn kuuluvia ketteryystehtäviä.

Keski-Pohjanmaan Koirakillan Pia Prest rohkaisee, että rodulla ei agilityssä ole väliä. Arvokisoihin sekarotuinen koira ei voi osallistua, mutta se ei estä harrastamista.

Koiran luonne on tärkeä tekijä harrastuksessa. Rohkeus on hyvä ominaisuus. Liiallinen villeys voi haitata.

– Meillä on luonnetestit, koska vihamielisen koiran kanssa agilityyn ei voi tulla. Kentällä pitää pystyä olemaan ilman hihnaa, neuvoo Pia Prest, joka oman koiransa kanssa on harrastanut agilityä ahkerasti.

Koiralle agility on parhaimmillaan hyvin mielekästä puuhaa. Silti mallioppilaskin saattaa villiintyä kesken harjoituksen.

– Koira saattaa lähteä vetämään ihan omia ratojaan. Parhaat ovat käyneet uimassa läheisellä uimapaikalla. Tuomariakin saatetaan käydä haistelemassa.

Kuvassa koira hyppää rengasesteen läpi ja nainen kannustaa
Pia Prest opastaa Derikin renkaan läpi. Kuva: Kia-Frega Tyynismaa / Yle

Hankalin pulmapaikka aloittelevalle koiralle ovat esimerkiksi A-esteet ja puomit kontaktialueineen.

– Kun oikein on into päällä, on hankalaa saada koira pysähtymään ja laittamaan edes yksi tassu kontaktialueelle.

Esteiden yli sujuvasti

Pia Prest neuvoo, että koiralle kannattaa varata harjoitteluun jotain erityistä herkkua. Hänellä itsellään on mukana makkaraa tai kanafileepaloja.

Miten sujuu Derikilta agilityradan ensimmäinen este? Hyvin ja huonosti. Derik kyllä hyppäsi esteen yli, mutta tuomarina toimiva Pia Prest olisi hylännyt suorituksen. Derikin omistaja näet hyppäsi malliksi ensin. Se ei ole sallittua.

Toinen kerta onnistui jo hyväksytysti. Sen sijaan seuraavaa suoritusta haittasi lähettyvillä pyyhältävä sorsa, jota Derik lähti seuraamaan. Sorsan jäljestäminen olisi kilpasuorituksessa kuitenkin hyväksytty, sillä koira pysyi kehänauhan sisäpuolella, eikä hypännyt väärää estettä.

– Aikaahan siinä palaa, mutta ei suoritus hylätty ole. Toki tavoitteena on virheetön ja nopea suoritus, naurahtaa Pia Prest.

Putki on hankala

Putkitunnelin päässä Derikille tuli stoppi. Se ei suostunut menemään putkeen. Pia Prest neuvoo, että harjoittelutilanteessa koiraa voisi yrittää saada suorittamaan tätäkin estettä niin, että putkeenmenoa helpotetaan.

Koira tulee ulos putkiesteestä
Fifi näyttää mallia putkiesteellä. Kuva: Kia-Frega Tyynismaa / Yle

– Aloittelijoille putkea lyhennetään. Koiraa voi houkutella herkulla tai lelulla avustajan kanssa. Toinen pitää putken päässä kiinni ja toinen houkuttelee.

Putki onkin usein aloittelijalle vaikea este. Myös pussi tuottaa päänvaivaa. Koiran pitää puskea itsensä läpi maata myöten asetetusta esteestä. Se voi olla pelottava tehtävä.

Derik onnistui myös rengasesteen läpi hyppäämisessä. Pia Prest kehuukin sitä rohkeudesta. Ensikertalaiseksi se pärjäsi hyvin.

Derikin seurana kentällä oli Pia Prestin oma koira Fifi. He ovat kokenut kaksikko, joka on SM-kisoissa sijoittunut sijalle 34. Fifiltä onnistuivat kaikki esteet loistavasti, myös se putki.

Kaksikko valmistautuu yleensä kisoihin tutustumalla rataan. Fifiä ei tarvitse houkutella.

– Me käymme etukäteen sen lenkin läpi. Fifiä saa ehkä enemmän rauhoitella, että se pysyy kuosissa. Sitä ei tarvitse innostaa.

Suosittelemme sinulle