Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Suuri valiokunta pohti Kreikkaa – Arhinmäki pitää esitystä merkittävänä vastaantulona

Eduskunnan suuri valiokunta sai perjantaina tilannekatsauksen Kreikan tilanteesta. Suomi ei ole vielä muodostanut kantaa siihen, miten se suhtautuu Kreikan uuteen ehdotukseen, vaan odottaa instituutioiden eli Kansainvälisen valuuttarahaston, Euroopan keskuspankin ja EU-komission kokonaisarviota. Suuri valiokunta kokoontuu uudelleen lauantaina.

Suuren valiokunnan jäseniä ennen kokouksen alkua.
Suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (3. oik.) ja muita valiokunnan jäseniä ennen kokouksen alkua eduskunnan Pikkuparlamentissa Helsingissä 10. heinäkuuta 2015. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Anne Orjala
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunnan suuri valiokunta keskusteli perjantaina lähes kaksituntisessa kokouksessaan Kreikan tilanteesta, josta se sai tilannekatsauksen.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen kertoi kokouksen jälkeen, ettei Suomi ole muodostanut vielä kantaa Kreikan uuteen esitykseen.

– Ehdotus on saatu, ja nyt on se vaihe, että instituutiot käsittelevät sitä, ja saamme niiden näkemyksen kokonaisuudesta käyttöömme viimeistään huomenna aamulla. Asia käsitellään normaalissa järjestyksessä kansallisesti: ensin EU-ministerivaliokunnassa ja myöhemmin iltapäivällä täällä eduskunnan suuressa valiokunnassa.

Heinosen mukaan ehdotuksessa on paljon samoja elementtejä kuin kansanäänestyksessä olleessa esityksessä, mutta mukana on myös uusia.

Hän huomauttaa, että aiemmassa esityksessä puhuttiin lyhyestä edellisen ohjelman jatkosta, kun taas nyt kolmen vuoden ohjelmasta, joten niitä ei voi verrata yksi yhteen toisiinsa.

Valtiosihteeri Paula Lehtomäki (kesk.) sanoo olevan myönteistä, että Kreikka on toimittanut ehdotuksen, jota siltä on vaadittu, mutta huomauttaa, ettei siihen voida ottaa kantaa ennen kuin ohjelmaehdotuksen arviointi on tehty.

Tuppurainen: Kreikkaan vaikuttaa olevan astetta vakavampi

Suuren valiokunnan 2. varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.) arvioi, että Kreikan suhteen ollaan hieman paremmalla polulla.

– Vaikuttaa siltä, että Kreikka on astetta vakavampi nyt näissä toimenpiteissään, mutta vielä ei ole selkoa. Instituutiot käyvät nyt esityksiä läpi, ja täytyy odottaa, että asiantuntijat sen meille kunnolla arvioivat.

Hän sanoo, että vakavana pyrkimyksenä on pitää euroalue koossa ja yhtenäisenä.

– On kuitenkin aivan aitona vaihtoehtona myös se, että Kreikka ajautuisi eroon euroalueesta, ja sillä olisi todella arvaamattomat ja myös isot taloudelliset seuraamukset.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki arvioi, että Kreikka on nyt tullut merkittävästi vastaan.

– Itse asiassa voi esittää kysymyksen, että onko talouspoliittisesti järkevää tehdä niin rajuja leikkauksia, joita Kreikka nyt esittää, jos halutaan, että Kreikkaan tulee kasvua.

Hän ihmettelee, jos Kreikan ehdotuksen pohjalta ei lähdetä neuvottelemaan.

– Sitten herää kysymys, että halutaanko Kreikan kanssa edes neuvotella vai halutaanko se tietoisesti työntää ulos euroalueesta.

Elo: Kysymysmerkki on, haluaako Kreikka velkahelpotuksia

Perussuomalaisten kansanedustaja Simon Elo sanoo puolueen lähtevän siitä, etteivät Suomen vastuut saa kasvaa nykyisestä. Hän ei halua tässä vaiheessa spekuloida, mahtuuko esitys tuohon reunaehtoon.

– Neuvotteluja ilman muuta kannattaa aina käydä, mutta nyt on instituutioiden tehtävä arvioida se, kuinka uskottava tämä esitys on.

Kysymysmerkki on hänen mukaansa vielä esimerkiksi se, että haluaako Kreikka esityksessään velkahelpotuksia.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ollut suuressa valiokunnassa paikalla, vaan informoi valiokuntaa ääniyhteydellä.

Suuri valiokunta kokoontuu pohtimaan asiaa uudelleen lauantaina iltapäivällä.

Suosittelemme