Hyppää sisältöön

"Ihmiset ovat aikalailla tietoliikenteestä riippuvaisia lomallaankin" – Nopea netti tärkeä mökkiläisille

Mikkelin kaupungin johtoryhmän jäsen arvioi, että kesämökkikaupungin verkkoyhteydet ovat kohtuullisella tolalla. Saaristossa sijaitsevan Paraisten kaupungin mobiiiliyhteyksille maantiede aiheuttaa hankaluuksia.

4Gtukiasema
Kuva: Jari Laasanen / Yle
Yle Uutiset

Nopeat nettiyhteydet ovat kunnille tärkeä vetovoimatekijä. Esimerkiksi kesämökkikaupunki Mikkeli pitää hyviä verkkoyhteyksiä ensiarvoisen tärkeinä.

Mikkelin lähellä mökkeilevä Anja Jauhiainen kertoo, että heidän mökillään verkkoyhteydet pelaavat kiitettävästi. Hänestä on erittäin tärkeää, että nettiyhteys toimii mökillä.

– Sieltä kautta kaikki arkisetkin asiat yleensä hoituvat. Sieltä näkee terveyteen liittyviä asioita ja mitä kaupungissa sekä lähikunnissa tapahtuu, Jauhiainen sanoo.

Aalto-yliopiston Nettitutka-palvelun mukaan Mikkelissä keskimääräinen mobiiliyhteyden latausnopeus on 9,64 Mbit/s.

"Mökkiläisten tulo näkyy"

Mikkelin kaupungin johtoryhmän jäsen ja sosiaalijohtaja Maria Närhinen arvioi, että Mikkelissä verkkoyhteydet ovat kohtuullisella tolalla. Joitakin katvealueita kaupungista löytyy.

– Mikkeli pitää hyviä verkkoyhteyksiä ihan ensiarvoisen tärkeinä. Mikkelihän on Suomen suurin kesämökkikaupunki ja pysyvääkin asutusta on paljon haja-asutusalueilla, että kaikin keinoin niitä pyritään saamaan vielä parempaan kuntoon, Närhinen kertoo.

– Henkilökohtaisena kokemuksena voin sanoa, että mökkiläisten tulo näkyy. Perjantai-iltaisin ja nyt kesällä on ajoittain hitaampaa. Kyllähän se on tyypillistä silloin, kun ollaan näissä mobiiliyhteyksissä.

Närhisen mukaan Mikkelin kaupunginhallitus päätti kesäkuussa laajakaistahankkeesta, jonka ensimmäisessä vaiheessa pyritään saamaan valokuituyhteyksiä kuntataajamiin.

– Mahdollisesti seuraavassa vaiheessa sitten tukiasemien kautta saadaan langattomia yhteyksiä, jolloin tämä varmaan enemmän hyödyttää myös kesämökkiläisiä.

Aalto-yliopiston Nettitutka-palvelun mukaan Mikkelissä keskimääräinen mobiiliyhteyden latausnopeus on 9,64 Mbit/s. Suomessa keskimääräisen mobiiliyhteyden latausnopeus on 17 Mbit/s.

Maantiede tuottaa hankaluuksia

Parainen kuului hitaimpien nettikuntien joukkoon Ylen vertailussa. Mobiiliyhteydellä latausnopeus oli keskimäärin 4,98 Mbit/s.

Paraisten kesäasukas Markus Tasala kertoo, että viime talven aikana mobiiliverkon nopeudet kasvoivat Paraisilla jostain syystä. Nyt häneltä onnistuu television katselukin verkon kautta.

– Meillä ei ole tällä hetkellä mitään ongelmia. Mökki on tuolla saaressa Nauvon lauttarannan lähellä, Tasala sanoo.

Kaupunginlakimies ja Paraisten Puhelin Oy:n eli Partelin hallituksen jäsen Monica Avellan arvioi, että maantiede aiheuttaa hankaluuksia Paraisten mobiiliyhteyksille. Kaupunki on rakennettu useammalle saarelle ja kunnassa sijaitsee runsaasti kesämökkejä.

Avellanin mukaan Partell on satsannut kuituyhteyksiin, koska ne eivät ole niin riippuvaisia säästä.

– Nopeudet ovat ihan toista luokkaa kuin mobiilipuolella. Se ei ole mikään suuri yllätys. Se vain on pakosta näin, että mobiili ei toimi täällä yhtä hyvin kuin jossain tiheämmin rakennetussa yhteisössä, Avellan sanoo.

Kerava nopeusvertailun kärjessä

Keravalla verkkoyhteydet toimivat vertailun nopeimmin. Mobiiliyhteyden latausnopeus oli keskimäärin 20,08 Mbit/s.

Keravan tietotekniikan palvelukeskuksen johtajan Ari Sainion mukaan tällaisiin tutkimuksiin vaikuttaa muun muassa mittausajankohta ja miten mittaukset on tehty.

– Varmaan yksi osatekijä on siinä, että viime kevään aikana Keravalla on kohtuullisen paljon panostettu yhteyksiin. On lisätty kapasiteettia ja se varmaan näkyy suotuisana hetkenä hyvänä mittaustuloksena, Sainio arvioi.

Sainion mukaan kaupungille toimivilla verkkoyhteyksillä on kohtuullisen suuri merkitys. Keravalla esimerkiksi on viime aikoina kehitetty sähköistä oppimisympäristöä, mikä tekee nettiyhteyksistä entistä tärkeämpiä.

Keravalla on ollut viitisen vuotta toiminnassa useamman kunnan yhteinen tietotekniikan palvelukeskus.

– Sitä kautta on saatu toteutettua yhteisiä ratkaisuja, muun muassa yhteinen tietoliikenneympäristö. Sitä kautta on saatu enemmän kapasiteettia kuin yksittäiset kunnat olisivat pystyneet hankkimaan, Saino sanoo.

Yle Uutiset vertasi internetyhteyksien nopeutta Suomen kunnissa. Tiedot perustuvat Aalto-yliopiston tekemiin mittauksiin nettiyhteyksien keskiarvoista.

Suosittelemme sinulle