Hyppää sisältöön

Kreikan parlamentti käsittelee lainaohjelmaa – äänestys todennäköisesti aamuyöllä

Kreikan parlamentti valmistautuu äänestämään hallituksen ehdottamasta lainaohjelmasta aamuyöllä Suomen aikaa.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras puhui parlamentissa 28. kesäkuuta 2015. Kuva: Angelos Tzortzinis / AFP / Lehtikuva

Kreikan parlamentti on parhaillaan koolla keskustelemassa maan uudesta lainaohjelmasta. Parlamentin odotetaan äänestävän uudistusohjelmasta aamuyön tunteina, mutta tarkasta kellonajasta ei ole tietoa.

Uudistusohjelman odotetaan menevän läpi, sillä pääministeri Alexis Tsiprasin johtamalla hallituksella on 162 paikkaa 300-paikkaisessa parlamentissa.

Pääministeri Alexis Tsipras sanoi parlamentille, että hallituksen ehdottamat talousuudistukset ovat vaikeita. Tsiprasin mukaan ne kuitenkin auttavat Kreikkaa pysymään eurossa. Tsipras sanoi myös, että viime sunnuntaina järjestetty kansanäänestys paransi Kreikan asemia velkojien kanssa käydyissä neuvotteluissa.

– En pyytänyt kansaa äänestämään "ei", jotta pääsisimme ulos (Euroopasta). Se oli keino vahvistaa neuvotteluasemiamme, Tsipras sanoi.

Kreikka on luvannut joukon uudistuksia, jotta se saisi Euroopan vakausmekanismista 53,5 miljardin euron lisälainan. Se uskoo selviävänsä sen turvin kesäkuuhun 2018 saakka.

Kreikka on muun muassa luvannut uudistaa verotus- ja eläkejärjestelmiään. Eläkeläiset joutuisivat maksamaan sosiaaliturvamaksua aiemmin ehdotettua enemmän ja arvonlisäveroa kiristettäisiin turistisaarilla.

Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat puolestaan myöhemmin lauantaina Brysseliin pohtimaan sitä, ovatko Kreikan ehdottamat uudistukset riittäviä. Jos Kreikka pääsee sopuun lainoittajiensa kanssa maa välttää maksukyvyttömyyden ja eroamisen eurosta.

Suosittelemme sinulle