Hyppää sisältöön

Kurkkulaulu on taitolaji, jossa on esihistoriallinen sointi - Kuuntele

Kun pinnistät ja ponnistat, saatat samalla päästää suustasi melkein kurkkulaulua. Kurkkulaulu on kaksiääninen laulutekniikka, jonka juuret ovat Keski-Aasiassa, nykyisen Tuvan tasavallan ja Mongolian alueella. Joidenkin tarinoiden mukaan kurkkulaululla voi melkein kesyttää kamelin.

Kurkkulaulu
Kuva: Esko Pulliainen / Yle
Esko Pulliainen

Kurkkulaulussa kuultavien yläsävelien avulla voidaan laulaa melodioita niin, että laulaja laulaa itsensä kanssa kaksiäänisesti. Kurkkulaulua opettava ja Kansanmusiikki-lehden päätoimittaja Sauli Heikkilä tietää, että kurkkulaulun aikana käytetään sellaisia suun ja kurkun osia, joita ei muuten juurikaan käytetä.

Mongoliassa on kerrottu, että kamelin hyljätessä poikasensa on kurkkulaulun avulla saatu emon ja poikasen yhteys takaisin.

Sauli Heikkilä

Esimerkiksi möreimmässä tyylissä kargyrassa pääosassa ovat niin sanotut taskuäänihuulet, jotka ovat varsinaisten äänihuulien yläpuolella.

– Olen ajatellut että ne ovat vähän niinkuin umpilisäke: reliikki, jota ei enää tarvita. Paitsi silloin kun ärjytään lapsille tai puolisolle, Heikkilä veistelee.

Muutenkin kurkkulaulussa kuuluu selvästi ihmisen kielen esihistoria. Esimerkiksi luonnollinen ponnistamisen aikana päästetty äännähdys on hyvin lähellä kurkkulaulua.

Viihdettä ja eläinten kesyttämistä

Sauli Heikkilä arvelee, että kurkkulaulu on alun perin lähtenyt ihmisen luonnollisesta tarpeesta viihtyä ja saada yhteyttä luontoon.

– Olen aina ajatellut, että se on ollut sen ajan iPad tai iPod. On pitänyt viihdyttää itseään ja siinä on sitten tullut kokeiltua kaikenlaisia äänitekniikoita ja matkittua luonnon ääniä, esimerkiksi lampaita, Heikkilä pohtii.

Kurkkulaulun ympärillä pyörii monenlaisia tarinoita siitä, miten paimentolaiset ovat käyttäneet sitä ihmisen ja luonnon väliseen kommunikaatioon.

– Esimerkiksi Mongoliassa on kerrottu, että kamelin hyljätessä poikasensa on kurkkulaulun avulla saatu emon ja poikasen yhteys takaisin.

Alkuperä yhä hämärän peitossa

Siitä, miten vanhasta perinteestä on kyse, ei ole tarkkaa tietoa.

– Jos tuvalaisilta tai mongolialaisilta kysytään, niin kurkkulaulu on vuosituhansia vanha traditio, mutta siitä ei ole todisteita olemassa. Varhaisimmat kirjalliset maininnat kurkkulaulusta ovat muutamien vuosisatojen takaa, 1500-luvulta, selventää Heikkilä.

– Tosin ihmisten ja eläinten välistä kommunikaatiota tutkinut Rauno Lauhakangas on löytänyt 1070-luvulla kirjoitetusta dokumentista viitteitä siitä, että myös täällä pohjoisessa saamelaiset olisivat laulaneet valaille möreällä äänellä.

Voisiko kurkkulaulun traditio sitten olla saamelaista alkuperää?

– Minähän innostuin tästä heti, että kurkkulaulu on myös täältä kotoisin, mutta tästä ei ole kyllä mitään vakuuttavaa todistetta, myöntää Heikkilä.

Joka tapauksessa estraditaidetta kurkkulaulusta on tullut vasta viime vuosikymmeninä.

Laulu maalaa maisemat

Varta vasten Suomeen Kaustisen kansanmusiikki- ja Jyväskylän kesä -festivaaleille lentänyt Hun Huur Tu on yksi kurkkulaulun tunnetuimmista musiikkiryhmistä.

Yhtye kiertää ympäri maailmaa ja on tehnyt yhteistyötä ja levyttänyt mm. Frank Zappan, Johnny Watsonin ja Kronos Quartetin kanssa.

Kurkkulaulun syntysijoilta, eli Tuvan tasavallasta kotoisin olevan yhtyeen jäsen Sayan Bapa myöntää, että tietoa kurkkulaulun alkuperästä on hankala selvittää.

– Olemme yrittäneet selvittää lajin alkuperää, mutta se on mahdotonta. Jotkut kuitenkin sanovat, että ihmiset alkoivat laulaa, ennen kuin osasivat puhua. Ehkä se on ollut esihistoriallista kommunikaatiota, arvelee Bapa.

Huun Huur Tu Kuva: Huun Huur Tu

Yhtyeen päävokalisti Radic Tyulyush on kurkkulaulanut 7-vuotiaasta lähtien. Hänelle kurkkulaulu on iso osa omaa kulttuuria, joka on aina ollut läheisissä väleissä luonnon kanssa.

– Paimentolaiset elävät yhdessä eläinten kanssa, metsästävät ja ovat yhteydessä luontoon. Kurkkulaulu ja soittamamme musiikki kuvastaa kotia ja lapsuuden elinympäristöämme. Sitä on kurkkulaulu.

Sayan Bapa muistaa tapauksen, kun erään kerran Saksassa soitetun konsertin jälkeen yleisössä ollut saksalainen mies oli tullut juttelemaan yhtyeen jäsenten kanssa.

– Hän ihmetteli, miten voimakkaan kuvan vuoristoisesta maisemasta musiikkimme nosti hänen mieleensä. Eikä hän ollut koskaan käynytkään kotiseudullamme.

Muutaman vuoden kuluttua mies tuli jälleen juttelemaan keikan jälkeen.

– Hän oli käynyt Tuvassa ja kertoi, että kyllä siellä niitä samoja maisemia oli, mitä silloin aiemmin keikalla mielessään näki, sanoo Bapa ja naurahtaa.

Suosittelemme sinulle