Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Stubb: Tämä on kreikkalainen maraton, olemme vasta alussa

Euroryhmä neuvottelee uusista ehdoista, jotka Kreikan on hyväksyttävä.

Alexander Stubb
Valtiovarainministeri Alexander Stubb Kuva: Julien Warnand / EPA
Maria Stenroos
Avaa Yle-sovelluksessa

Euroopan valtiovarainministerien kokous yrittää päästä eilisestä umpikujasta ja pyytää Kreikalta lisää uudistuksia.

Ylelle kuvaillaan EU-lähteistä, että euroministerien eilisen kokouksen jälkeen todellisuus on nyt toisenlainen. Useat maat vaativat Kreikalta lisää uudistuksia ja sitoutumista, ennen kuin lainaohjelman kohtaloa voidaan ratkaista.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoi kokoukseen mennessään, että euroryhmä neuvottelee nyt siitä, mitä Kreikalta vaaditaan. Stubbin mukaan Kreikan on säädettävä ja saatettava välittömästi voimaan uusia lakeja.

– Ne ovat luottamusta rakentavia lakeja. Täytyy olla osoitus siitä, että Kreikka kykenee tekemään lakiuudistuksia, Stubb kertoo.

Stubbin mukaan Kreikalta vaadittaisiin 10 – 15 uutta ehtoa.

– Kaikki on hyväksyttävä Kreikan parlamentissa, ennen kuin voimme edes aloittaa keskustelua EVM-ohjelman (kriisirahaston lainaohjelman) neuvotteluista.

Kaikki tiukkoja, Suomi tiukin

Vaikka muutkin maat ovat olleet kriittisiä, Suomi on Ylen useista kokouslähteistä saamien tietojen mukaan ollut kokouksessa kaikkein tiukin. Suomen kanta on Ylen tietojen mukaan, että neuvotteluita ei voida aloittaa Kreikan ehdotuksen pohjalta ja tarvittaessa Suomi olisi valmis veto-oikeudellaan estämään asian etenemisen tässä vaiheessa.

Stubb ei halua vastata, voiko Suomi hyväksyä lainaneuvottelun aloittamisen, jos ehtoja muutetaan.

– Minun mielestä on turha spekuloida, emme ole lähellä maalia. Tässä juostaan kreikkalaista maratonia, nyt ollaan vasta ihan alkuvaiheessa, Stubb vertaa.

Eilen ennen kokousta kaikkien ministerien yhteinen hokema oli ”luottamus”, jota tarvitaan lisää. Luottamus ei näytä vahvistuneen.

– Suurin este etenemiselle on luottamuksen puute. Meidän on nähtävä, että Kreikka päättää uudistusten toimeenpanosta, Italian valtiovarainministeri Pier Carlo Padoan toteaa.

– Tänään ei voida sopia mistään, tiivisti Slovakian valtiovarainministeri Peter Kazimir.

Deadline siirtyy taas

Euroopan komissio, Kansainvälinen valuuttarahasto ja Euroopan keskuspankki suhtautuivat Kreikan ehdotukseen myönteisesti, mutta sellaisenaan se ei riitä.

– Kreikan on tehtävä enemmän – lyhyellä ja pitkällä aikavälillä, EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici sanoi. 

Päätöksenteko on ollut hankalampaa kuin vielä viikko sitten kuviteltiin. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi viime maanantaina, että Kreikan takaraja on tämä viikko. Nyt on selvää, että tällä viikolla Kreikan laina-asiaa ei saada ratkaistua. Tusk päätti perua koolle kutsumansa kaikkien EU-maiden yhteisen kokouksen, jotta euromaat pääsevät keskenään yhteiseen lopputulokseen.

Jos yhteisymmärrys Kreikalta vaadituista toimista löytyy, lakiuudistuksia käsiteltäneen Kreikan parlamentissa ensi viikolla.

Suosittelemme sinulle