Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Ville Niinistö ihmettelee kokoomuksen Kreikka-kantaa: "Täysin vastoin sitä, mitä kokoomus on edustanut viimeiset 20–30 vuotta"

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ihmettelee kokoomuksen asemaa hallituksessa, joka julkisuudessa olleiden tietojen mukaan haluaisi estää Kreikan kolmannen lainaohjelman toteuttamisen. Niinistön mielestä puolue toimii vastoin euromyönteisiä periaatteitaan.

Ville Niinistö
Ville Niinistö
Eero Mäntymaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen hallituksen lauantaina ilmoittama kanta on, että Kreikan esittämät esitykset maassa toteutettavista talousuudistuksista eivät ole riittäviä. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Suomen kanta Kreikan lisälainan myöntämiselle on tiukan kielteinen.

Ylen tietojen mukaan Suomen hallitus on ollut vaarassa kaatua asian takia. Tämän sekä pääministeri Juha Sipilä (kesk.), että valtionvarainministeri Alexander Stubb (kok.) ovat kuitenkin kiistäneet sanomalla, että hallituksen kanta on yksimielinen. Suuren lainan antamista Kreikalle vastustavat hallituksessa etenkin perussuomalaiset.

Niinistö ei voi arvioida suuressa valiokunnassa hyväksyttyä suuren valiokunnan kantaa, sillä se on vaitiolovelvollisuuden piirissä. Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella Niinistö kuitenkin  ihmettelee sitä, miten euromyönteisenä puolueena profiloitunut kokoomus voisi nyt ajaa valittua linjaa yksimielisenä keskustan ja perussuomalaisten kanssa.

– Tämä on täysin päinvastoin sitä, mitä kokoomus on edustanut viimeiset 20 – 30 vuotta. Puolueen tietty liittovaltio-, eurooppalaisuus-, ja kansainvälisyyshistoria heitetään tässä yli laidan, Niinistö sanoo.

Suomi edustaa kannallaan euromaiden jyrkintä osastoa. Pääministeri Sipilä on kuitenkin toppuutellut ja sanonut muidenkin maiden olevan Suomen linjoilla.

– Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella käsitykseni on kuitenkin se, että Saksallakin on kompromissihalua. Olemme siis vielä kovemman talouskurin kannattajia kuin Saksa, Niinistö sanoo.

Suomen hallituksen linja on Niinistön mielestä lyhytnäköinen, eikä Kreikan mahdollisen euroeron vaikutuksia oteta tarpeeksi vakavasti.

– Mikä on Euroopan unionin oikeutus silloin jos Kreikka ajautuu humanitäärisen katastrofin partaalle? Voiko unioni ajaa jäsenmaansa tähän tilaan vaikka maan hallitus olisikin huono?

_Korjaus 12.7.2015 klo 16:21: Jutussa mainittiin, että "Niinistö ei voi vaitiolovelvollisuuden takia kommentoida hallituksen kantaa". Niinistö ei kuitenkaan ole suuren valiokunnan jäsen eikä vaitiolovelvollisuus siten koske häntä. _

Suosittelemme