Hyppää sisältöön

Myyrmäkeen aukeaa tilapäinen, kaikille avoin kaupunkitila – ”Konttiaukion ja Kaivopuiston välimuoto”

Kauppakeskus Myyrmannin kupeeseen avataan heinä-elokuun vaihteessa omaehtoisille kulttuuri- ja kaupunkitapahtumille tarkoitettu Myyrmäen monttu. Maansiirtotyöt maksoi Vantaan kaupunki, tilaa ylläpitää Myyrmäki-liike.

Myyrmäen montun maisemointi on viimeistelyä vaille valmis. Monttu on tarkoitus ottaa käyttöön heinä-elokuun vaihteessa.
Myyrmäen montun maisemointi on viimeistelyä vaille valmis. Monttu on tarkoitus ottaa käyttöön heinä-elokuun vaihteessa. Kuva: Vesa Marttinen / Yle
Vesa Marttinen

Paraatipaikalla kauppakeskus Myyrmannin länsipuolella seisoi reilun pari vuoden ajan arvokas tontti täysin vailla käyttöä.

Paikalta purettiin keväällä 2013 vanha terveyskeskus ja jäljelle jäi vain kolkko monttu. Pian Myyrmäessä toimiva kaupunginosaliike kiinnostui montun hyötykäytöstä.

Ensin liike teki montun ympärille 120 metriä pitkän graffitiseinän, ja viime syksynä kaupungille esitettiin montun muokkaamista puistomaiseksi pienimuotoisia kaupunkitapahtumia varten.

– Tämä on ollut mielenkiintoinen projekti. Vastaanotto kaupungin päässä on ollut positiivista, mutta konkretisoituminen vei jonkin verran aikaa. Syksyllä vajaa suosi sitten teimme kaupungille esityksen, ja noin kolme viikkoa sitten kuulimme, että nyt lähdetään tekemään maanrakennustöitä, kertoo Myyrmäki-liikkeen aktiivi Petteri Niskanen.

Konttiaukion kaltainen

Niskasen mukaan Myyrmäen montuksi nimetystä tapahtumapaikasta tulee konseptiltaan samankaltainen tila kuin Helsingissä muutaman vuoden toiminut Kalasataman konttiaukio oli. 

– Mielikuvissa tämä on ehkä konttiaukion ja Kaivopuiston kaltaisten tilojen risteytys. Vihreä, pienimuotoinen, väliaikainen tapahtumatila.

Paikalle tuodaan siirrettäviä kontteja, joista yksi muuntautuu esiintymislavaksi, yksi pop up -kahvilaksi ja yhdessä säilytetään äänentoistovälineet, ulkoilmaelokuvakangas sekä festaripöytiä ja muuta tarpeistoa.

Maisemointi maksoi noin 55 000 euroa

Vantaan kaupunki maksoi montun maisemointityön, rinteen tasoituksen ja tekonurmen asennuksen. Myyrmäki-liike hoitaa tilan hallinnoinnin ja ylläpidon, jakaa käyttövuorot ja katsoo, että alue pysyy siistinä.

Projektisuunnittelija Seija Tulonen Vantaan kaupungilta kertoo, että montun maisemointityön hinnaksi tuli noin 55 000 euroa.

– Summa sisältää maan muotoilun sekä vedenpitävän kasvualustan että varsinaisen kasvualustan ja tekonurmen. Tämän lisäksi kustannuksia tulee jonkin verran alkuvaiheen huoltotöistä, eli lähinnä nurmenleikkuusta ensimmäisten viikkojen aikana.

Vessa-asiat vielä auki

Haastattelupäivänä 10. heinäkuuta joitain käytännön asioita oli vielä auki. Vessajärjestelyt on tarkoitus joko sopia läheisen ravintolan kanssa tai vaihtoehtoisesti tuoda paikalle siirrettäviä festarivessoja, jotka lukitaan tapahtumien ulkopuoliseksi ajaksi.

Myös tavaroiden säilytykseen tarvittavista konteista oli vielä pulaa, mutta neuvotteluja on Niskasen mukaan käyty.

Entä millä Myyrmäkeen saadaan houkuteltua kävijöitä Helsingistä? Myyrmäki kun on maantieteellisesti melko lähellä Helsingin keskustaa, mutta mielikuvissa vielä varsin kaukana.

– Junalla. Helsingin keskustasta on matkaa 16 minuuttia, eli samassa ajassa pääsee päärautatieasemalta Myyrmäkeen kuin vaikkapa Suvilahteen. Samoin pääradan suunnasta pääsee nyt nopeasti uutta kehärataa pitkin, Niskanen sanoo.

Suosittelemme sinulle