Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

SDP:n Tuppurainen: Hallituksen Kreikka-linja julki

Suuren valiokunnan puheenjohtajasta kansalaisten on saatava tietää, mitä Suomi tavoitteli EU-huippukokouksessa. Hallituksen linjaus pidettiin salassa neuvottelusyistä. EU-johtajat ja Kreikka pääsivät maanantaina sopimukseen lainapaketista.

 Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.) eduskunnan Pikkuparlamentissa sunnuntaina 12. heinäkuuta.
Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.) eduskunnan Pikkuparlamentissa sunnuntaina 12. heinäkuuta. Kuva: Aleksi Tuomola / Lehtikuva
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.) vaatii hallitusta julkistamaan Suomen tähänastisen toimintalinjan Kreikka-asiassa.

Tuppuraisesta on välttämätöntä, että kansalaiset saavat tietää, mitä Suomi tavoitteli EU:n huippukokouksessa.

– Suuren valiokunnan jäseniltä edellytetylle viikonvaihteen kokouksia koskevalle vaiteliaisuudelle ei ole enää muuttuneessa tilanteessa perusteita. Huippukokouksen päätelmät on julkistettu ja Suomi joutuu täsmentämään kantaansa, sanoo Tuppurainen tiedotteessaan.

Tuppuraisen mukaan nyt on korkea aika kääntää kurssi ja kertoa kansalaisille, millaista ratkaisua Suomi on tavoitellut. Suomi otti viikonloppuna aiempaa tiukemman linjan Kreikan tukemiseen, ja ei ollut halukas antamaan enää uutta lainaa.

Suuri valiokunta hyväksyi lauantaina Suomen neuvottelukannan Kreikka-asiassa, mutta sen sisältöä ei julkistettu neuvottelusyistä.

– Lähipäivät ovat ratkaisevia Suomelle ja koko Euroopalle. Näitä ratkaisuja ei saa tehdä salailemalla.

Tuppurainen myös paheksui sunnuntaina sitä, että suuren valiokunnan jäsenet saivat tietoa euroryhmässä syntyneestä ratkaisusta vasta tiedotusvälineistä.

EU-johtajat ja Kreikka pääsivät maanantaiaamulla alustavaan sopimukseen lainapaketista maratonneuvotteluiden jälkeen. Kreikka voi saada lainaa noin 86 miljardia euroa kolmen vuoden aikana, ja pidennystä velkojen maksuaikaan, mutta ei velkoja ei leikata. Kyse on Kreikan kolmannesta pelastuspaketista viiden vuoden aikana.

Ehtona on kuitenkin tiukkoja uudistuksia, jotka on hyväksyttävä pikaisesti Kreikan parlamentissa. Vasta tämän jälkeen EU aloittaa varsinaiset lainaneuvottelut.

Suosittelemme