Hyppää sisältöön

Häät kiristävät naisten välisiä suhteita: "Sanon itseni irti kaason roolista"

Häästressin alla hyvästäkin ystävästä voi paljastua yllättäviä piirteitä. Erimielisyydet esimerkiksi budjetista ja järjestelyiden jakamisesta saattavat aiheuttaa mielipahaa kaason ja morsiamen välille. Tärkeintä on keskustella visioista ja tarvittaessa jopa kieltäytyä koko touhusta, neuvovat puheviestinnän asiantuntija ja kokenut kaaso.

Naiset tappelevat
Kuva: Meeri Niinistö / Yle
Meeri Niinistö

Hääpäivään ladataan suuret määrät unelmia ja toiveita. Päivästä halutaan ikimuistoinen ja ainutkertainen, ja monen osallisen tunteet pomppivat laidasta laitaan.

Sitten tulee stressi. Facebookin hääpalstoilla stressataan niin häämeikkiä, täydellisiä valokuvia kuin vessassa käyntiä muhkean helman kera.

Kaason pesti on kunnia-asia, josta morsiamen ystävättären on ehkäpä vaikea kieltäytyä ilman painavia perusteluita. Kaasoksi päätyminen on ystävyyden merkkipaalu, sanoo Tampereen yliopiston puheviestinnän lehtori Maija Gerlander.

– Tilanteen erityisyys tekee sen, että morsiamella voivat tunteet olla vaihtelevia, mitä lähemmäs päivä tulee. Ystävästä voi paljastua yllättäviä piirteitä. Mitä enemmän kaaso ymmärtää ystävänsä tapoja reagoida stressitilanteesta, se auttaa.

Facebookissa eräs kaaso on miettinyt jopa tehtävästä luopumista:

Morsian kysyi jo 1,5 vuotta sitten halukkuuttani toimia hänen kaasonaan. Hää-ryhmään on tullut viestiä, jos ei joka päivä, niin vähintään joka viikko. Askarteluista, koristeluista, kynttiläkipoista, puvuista, hääpäivästä, autosta... Välillä on tullut olo, että sanon itseni irti kaason roolista, mutta en ole halunnut loukata morsianta. Olen morsiamelle jo muutamaan kertaan sanonut, että minulla on kova stressi hääpäivästä ja kulkemisista. Roolit ovat mielestäni olleet väärinpäin: minun kuuluisi olla morsiamelle se stressi-ämpäri, johon hän saa huoletta kaataa kaikki murheensa ja mietintänsä.

Saako kaasoilusta kieltäytyä?

Pestistä on vaikea kieltäytyä ilman hyviä perusteluja. Kolmasti kaasona häärännyt Tuulianna Tola on kuitenkin sitä mieltä, että kaasoilusta saa kieltäytyä, kunhan päätöksen osaa perustella.

Jos tietää, ettei itsessä ole kaasoainesta, niin on reilua sanoa, että kuule, olen sun hyvä ystävä, mutta tähän hommaan mä en rupea.

Tuulianna Tola

– Jos tietää, ettei itsessä ole kaasoainesta, niin on reilua sanoa, että kuule, olen sun hyvä ystävä, mutta tähän hommaan mä en rupea. Esimerkiksi minulla on yksi todella rakas ihminen ja nuorena ajattelin, että hän on minun kaaso. Yhdessä tultiin siihen lopputulokseen, että hän puhelinkammoineen ei ole hyvä siinä. On tyhmää, jos sanoo, että joo, tämä on kunnia, ja sitten on ihan kusessa – molemmat.

Toinen Facebookin kautta tavoitettu kaaso päätyi kiistelemään kutsukorteista:

Todella vaikeaa edes kuvitella tilannetta, jossa pestistä voisi kieltäytyä. Jouduimme paljastamaan morsiamelle polttareiden ajankohdan, sillä hän oli lähdössä juuri sovittuna viikonloppuna muualle. Tästä repesi riita. Sekä morsian että kaasot pahoittivat mielensä. Kutsukorteista kiisteltiin myös. Tein pyynnöstä (tai no, melkoisesta ahdistelusta) morsiamelle ainakin kolme eri versiota, mutta mikään ei kelvannut. Lopulta valmis kutsukortti vain ilmestyi postista, eikä minulle edes ilmoitettu mitään saati kutsuttu askartelutalkoisiin. Aikataulut eivät toimineet, ruoka oli kylmää ja osa vieraista poistui ennen aikojaan.

"Kukin loistakoon siinä, mistä diggaa"

Sekä puheviestinnän lehtori Gerlander että kokenut kaaso Tola neuvovat, että ennen leikkiin lähtemistä olisi hyvä istahtaa alas ja vaihtaa ajatuksia toiveista ja visioista.

Todennäköisesti epämukavuusalueellakin joutuu vähän hommia tekemään, Tola arvelee.

– En ole tavannut tällaisia naisia, jotka puetuttaisivat kaasolle haluamansa vaatteet päälle. Kyllähän kaaso on itsenäinen ihminen, ja hänen vastuulla on pitää huoli omista rajoistaan. Jos on yhtäkkiä koira-asussa leikkimässä jossakin, niin pitäähän aikuisen ihmisen pystyä sanomaan, että tämä ei oikein ollut sitä, mitä funtsin tästä hommasta.

– Sitä paitsi jos ihmisellä on vähääkään kavereita, niin sieltä löytyy joku, jonka intohimona on askarrella niitä kortteja. Kukin loistakoon siinä, mistä diggaa.

Puheyhteys tärkeä sekä ennen että jälkeen

Konfliktitilanteiden asiantuntija Gerlander muistuttaa, että puheyhteys ystävän kanssa on tärkeä sekä prosessin, eli järjestelyiden, aikana että niiden jälkeen.

Pitää keskustella, missä on onnistuttu, miten menee.

Maija Gerlander

– Pitää keskustella, missä on onnistuttu, miten menee. Häiden jälkeen pitää myös puhua, jotta mitään ei jää hampaan koloon.

Erilaiset visiot esimerkiksi budjeteista ja työtehtävien jakamisesta saattavat aiheuttaa päänvaivaa. Näin kommentoi eräs kaaso nimettömänä Facebookissa:

Hermoja koetellaan toisinaan niin paljon, ettei tiedä mitä pitäisi sanoa, jotta tilanne purkaantuisi. Ensimmäiset yllätykset tulivat, kun puhuimme häiden teemasta ja budjetista. Morsiamella oli jotenkin sumentunut käsitys siitä, mitä mikäkin maksaa. Häiden pitää olla upeat kaikin puolin, mutta mikään ei saisi maksaa mitään. Minkäänlaista budjettia ei oltu valmiiksi tehty, ja kun selvitimme toisen kaason kanssa paljonko käytämme koristeluun rahaa niin vastaus oli, että joku alle 500 euroa. Erityistä ihmetystä aiheutti myös se, että ennen kuin mitään asioita, kuten juhlatilaa, oli päätetty morsian alkoi tekemään plaseerauskortteja ja osti pöytäliinat. Tässä vain muutamia esimerkkejä siitä, mitkä ovat aiheuttaneet päänvaivaa.

Sekä morsiamen että kaason hermot ovat helposti koetuksella ennen suurta päivää, mutta usein sulhasen ja bestmanin tehtävä on vain selviytyä paikalle ajoissa sormus takataskussa.

Lehtori Gerlander perustelee miesten rennompaa asennetta ainakin osin kulttuuriperintönä. Häät ovat olleet naiselle suuri siirtymäriitti: nimen lisäksi muuttui aikoinaan sekä kotiosoite että suku.

– Vaikka olemme tasa-arvoisia, niin eikö se yleensä ole naiset, jotka järkkää ja stressaa? Onks nää pakattu ja miten ja laitaksä noi ja nostaksä noi. Mitä jos lähtisimme kaasovallankumoukseen, luovuttaisiin siitä stressistä? ehdottaa Tola.

Suosittelemme sinulle