Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

FT: Stubb päästeli höyryjä ulos euroryhmässä – "Kreikka kykenemätön uudistuksiin jo 50 vuotta"

Sanomalehti Financial Times kertoo, miten tunnelmat kiihtyivät euroryhmän ja euromaiden johtajien Kreikka-kokouksissa viikonlopun aikana.

Eukleides Tsakalotos ja Alexander Stubb.
Kreikan valtiovarainministeri Eukleides Tsakalotos ja Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb keskustelevat 12. heinäkuuta. Kuva: Laurent Dubrule / EPA
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Viikonloppuna käydyt euroryhmän ja euromaiden johtajien huippukokoukset olivat ajoittain myrskyisiä,sanomalehti Financial Times (FT) kertoo.

"Se oli erittäin kovaa, jopa väkivaltaista."

Kun euroryhmän neuvottelut olivat lauantaina junnanneet paikoillaan yhdeksän tuntia, enemmistö valtiovarainministereistä alkoi kääntyä sille kannalle, että Grexit saattaisi olla vähiten huono vaihtoehto. Silloin Ranskan valtiovarainministeri Michel Sapin ehdotti, että valtiovarainministerit päästelisivät höyryjä ulos ja kertoisivat toisilleen totuuksia.

Moni käyttikin tilaisuuden hyväkseen, muiden muassa Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb. Hän sivalsi sanansäilällä ja huomautti, että Kreikka on ollut kykenemätön uudistuksiin jo 50 vuotta, kaksi kokouksen osallistujaa kertoo FT:lle.

Syyttelyn jatkuessa Kreikan valtiovarainministeri Eukleides Tsakalotos oli lehden mukaan oudon hillitty. Kun keskustelussa Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghin ja Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen välillä käytettiin jo sellaisia sanoja kuin "idiootti", euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem päätti keskeyttää kokouksen seuraavaan aamuun.

– Se oli erittäin kovaa, jopa väkivaltaista, yksi kokouksen osallistujista kertoo FT:lle.

Grexit lähimpänä maanantaiaamuna

Euroryhmä jätti nelisivuisen ehdotuksensa euromaiden johtajille sunnuntaina. Eurojohtajienkaan kokous ei sujunut ilman dramatiikkaa.

Kreikan euroero oli lähimmillään maanantaiaamuna, FT paljastaa. Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ja Saksan liittokansleri Angela Merkel päättivät 14 tunnin piinaavien neuvottelujen jälkeen, että he olivat päätyneet umpikujaan.

"Te ette todellakaan lähde tästä huoneesta."

He alkoivat kävellä kohti kokoushuoneen ovea ja aikoivat poistua, kun Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk puuttui asiaan.

– Anteeksi, mutta te ette todellakaan lähde tästä huoneesta, Tusk ilmoitti FT:n mukaan.

Neuvotteluja jatkettiin, ja lopulta Ranskan presidentti François Hollande puuttui asiaan, veti Tsiprasin ja Merkelin Tuskin toimistoon ja sai nämä viimeistelemään kompromissin.

Suosittelemme