Hyppää sisältöön

Lehti: Norjan Kirkkoniemeen suunnitellaan uusia satamia

Pohjois-Norjassa on useita suunnitelmia lisätä satamakapasiteettia Kirkkoniemessä, lähellä Norjan ja Venäjän välistä rajaa. Suunnitelmien kustannukset olisivat miljardeja Norjan kruunuja, kertoo pohjoisnorjalainen sanomalehti Finnmarken.

Kuva: Sauli Antikainen / Yle
Jyri Tynkkynen

Pohjoisnorjalaisen Finnmarken-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Kirkkoniemeen (Kirkenes) suunnitellaan kahta uutta satamaa ja uutta isoa teollisuusaluetta.

Norjan ja Venäjän välisen maarajan läheisyyteen halutaan kapastiteettia, jota voitaisiin käyttää venäläisen öljyn lastaamiseen ja Suomessa suunnitellun Jäämerenradan mahdollisen liikenteen välittämiseen.

Suunnitelmissa on ensinnäkin öljyterminaali, jonka kustannukset olisivat 2-4 miljardia Norjan kruunua. Toisaalla on suunnitelma tavaraliikenteen satamasta, jota käyttäisivät Kirkkoniemen rautakaivos sekä mahdollisesti Suomesta Jäämerelle rakennettava rautatie.

Lisäksi Kirkkoniemen (siirryt toiseen palveluun) lähelle kaavaillaan myös teollisuusaluetta, johon aikoo siirtyä mm. nykyisin Kirkkoniemen keskustassa toimiva Kimekin telakka.

Toistaiseksi kyse on vasta suunnitelmista. Esimerkiksi tavaraliikenteen satamaa perusteellaan Suomesta Norjaan suunnitellun junaradan tarpeilla, mutta rata ja sen paikka ovat Suomessakin vasta idea-asteella.

Laajat suunnitelmat ovat aiheuttaneet vastustusta mm. sen takia, että ne haittaisivat poronhoitoa tai Norjan puolustusvoimien toimintaa.

Lisäksi vastustusta herättää se, että suunniteltu öljyterminaali olisi lähellä Tenon luonnonlohien käyttämää vaellusreittä Tenovuonoon.

Suosittelemme sinulle