Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Apulaiskaupunginjohtaja Viljanen: Helsinki toivottaa suurmoskeijan tervetulleeksi

Helsingin sivitystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan muslimiyhteisölle on esitelty useita tonttivaihtoehtoja Helsingistä. Varteenotettavimmaksi vaihtoehdoksi on nousemassa tontti Hanasaaren voimalaitoksen vierestä.

Ritva Viljanen
Helsingin sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen. Kuva: Yle
Vesa Sundqvist
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin sivitystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoo, että kaupunki valmistelee tontin varaamista muslimiyhteisön tavoittelemalle moskeijalle Hanasaaresta.

Viljasen mukaan Hanasaari on noussut kaikkien osapuolten kannalta parhaaksi vaihtoehdoksi useampien tarkasteltujen tonttien joukosta.

– Muslimiyhteisö kasvaa tällä hetkellä nopeasti ja minusta silloin on hyvin luonnollista ja luontevaa, että heillä on myöskin uskonnonharjoittamispaikkoja sekä omia kulttuurikeskuksia. Islamilainen kulttuuri jättää jalanjälkensä Helsinkiin ja siinä mielessä Helsinki on lähtenyt siitä, että me toivotetaan tämä moskeija tervetulleeksi, sanoo Viljanen.

Kulttuuri- ja uskontokeskuksen puheenjohtaja Ilari Rantakari kertoi tänään, että Bahrainin kuningaskunta on lupautunut rahoittamaan suurmoskeijan käynnistämisvaiheen. Rantakarin mukaan yksi moskeijan rakentamisen edellytyksistä on, että Helsinki osoittaisi moskeijalle tontin ilman kuluja.

Viljasen mukaan kaupunki voi osoittaa julkiseen käyttöön tulevan tontin ilmaiseksi tai hyvin edullisesti, mutta ei osallistu muuten uskonnollisten yhteisöjen rakennuskustannuksiin. Moskeijan yhteyteen tässä vaiheessa kaavaillut muuut toiminnot kuten majoituspalvelut voivat kaupallisen luonteensa vuoksi vaikuttaa paljonkin tontin hinnoitteluun, toteaa Viljanen.

Kaupunki haluaa ennen tontin varaamista muutenkin selvityksiä hankkeen rahoituksesta.

– Ennen kuin tehdään päätöstä tontin varauksesta, niin kaupungilla täytyy olla kuitenkin käsitys siitä, että minkälainen rahoitusrakenne tässä tulisi olemaan ja miten on suunniteltu pääasialliset rahoitustahot.  Nämä ovat kysymyksiä, joihin olemme pyytäneet lisäselvityksiä, Viljanen toteaa.

Suosittelemme sinulle