Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Mökillä aherretaan, mutta vain sopivasti – nettikeskustelijoille mökkipuuhat ovat vaihtelua arkipuurtamiseen

Kesäasunto ei ole työleiri, vaan siellä ladataan akkuja arkisesta puurtamisesta poikkeavan puuhastelun merkeissä. Ylen nettikeskusteluun osallistuneiden mielestä työ ja rentoutuminen voidaan pitää mökillä sopivassa tasapainossa.

Martta Keränen puutarhassaan.
Martta Keränen ei stressaa puutarhatöistä. "Taivaan isä kukat kasvattaa. Vaikka me mitä tehtäisiin, voi olla, että kukat ei kasva." Kuva: Mari Karjalainen / Yle
Antti Heikinmatti
Avaa Yle-sovelluksessa

Kysyimme nettikeskustelussa onko mökki rasittava työleiri vai rentoutumispaikka. Nettikeskusteluun osallistuneiden kommenttien perusteella vastaus kysymykseen on "sekä että".

Ylivoimainen enemmistö keskusteluun osallistuneista on sitä mieltä, että työ ja rentoutuminen on mahdollista yhdistää mökillä – ne voivat olla jopa sama asia. Tätä mieltä oli muun muassa nimimerkki Nuori mökinomistaja:

Minulle se on melkein toinen koti, reilu kaksi vuotta olen sitä remontoinut ja uudistanut mieleisekseni, ja juuri aloitin viimeisen osion uusimisen. Kaiken tämän "puurtamisen" keskellä aina viikonloppuisin saan jostain sitä virtaa istua taasen viikon konttorilla päätteen ääressä kaupungissa. Minulle mökki on voimavara ja akkujen latauspaikka tekemisen merkeissä, on se sitten vuosittaisia huoltojuttuja tai täysremontin tekoa.

Puutarhatyöt tuovat vaihtelua arkeen

Samoilla linjoilla oli moni muukin mökkiään ahkerasti kunnostava ja remontoiva. Erityisesti erilaiset puutarhatyöt ovat tervetullutta vaihtelua siihen työhön, joka täyttää muut ajat. Tätä mieltä olivat muun muassa nimimerkit Onnea on tekeminen sekä Istumatyöläinen:

Talvella odotan, että pääsen mökillä tekemään käsillä fyysisiä töitä. Kun vuoden tekee vaativaa ajattelutyötä, pääsee siitä helpoiten irti tekemällä jotakin fyysistä.

Keskusteluun osallistui toki myös heitä, joilla kokemukset mökkielämästä olivat negatiivisempia. Esimerkiksi nimimerkki Äreä miessetä kertoi mieluummin matkailevansa All Inclusive -kohteissa, sillä mökkimuistot lapsuudesta olivat turhan työntäyteisiä. Samansuuntaista viestiä tuli myös nimimerkiltä Amos:

Minun käy aivan sääliksi ystävääni, joka joutuu viettämään kesälomansa ja useimmat kesäviikonloppunsakin työleirillä vanhempiensa ikuisesti laajentuvaa mökkiprojektia rakentaen, vaikka hän on aikuinen omillaan asuva ja työssäkäyvä ihminen. Mitään kiinnostusta hänellä ei siihen ole, mutta ystäväni on vain liian kiltti sanoakseen ei.

"Huono sijoitus, joka vaaransi perhesovun"

Nimimerkki Sitoo liikaa ei myöskään lukeudu mökki-ihmisiin. Hänen mielestään mökki oli huono sijoitus, joka vaaransi jopa perhesovun. Jos mökille välttämättä haluaa, sen voi vuokrata:

Jos tarvitsen mökkiä niin vuokraan sellaisen. Maksan vuokran, käytän mökkiä sen minkä olen maksanut ja lähden pois. Niin yksinkertaista! Ei ole ylläpitohuolia, eikä muitakaan kustannuksia. Nekin rahat voi käyttää matkailuun. Menneen juhannuksen vietimme isolla huvilalla puolison kanssa kahdestaan. Kyllä ei ollut kivaa, tuli tämän kesän mökki- ja hyttyskiintiö täyteen.

Mökeillä viihtymisessäkin on tosin nettikommenttien perusteella erilaisia ikäkausia. Lapsena mökkimatkaa aivan odottaa, teininä sinne ei haluaisi uhkailunkaan voimalla ja kolmikymppisenä se alkaa taas kiinnostaa.

Mökki-ihmiselle on kuitenkin ilmeisen samantekevää ollaanko mökillä aloillaan vai ei – näin ainakin voisi päätellä nimimerkin Eletään kuin pellossa kommentista:

Mökillä on kivaa kalastaminen, soutelu, vesijetteily, uiminen, vesihiihto, hiekkarannalla löhöily, lintujen laulu, grillaaminen. Enpä nyt keksi mitään mikä siellä ei olisi mukavaa. Ai niin: kotiin lähtö ei ole mukavaa.

Suosittelemme