Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

DN: Yli sataa turvapaikanhakijaa epäillään sota- ja terrorismirikoksista Ruotsissa

Ruotsin maahanmuuttoviraston turvallisuuspoliisi Säpolle tekemien ilmoitusten määrä on kaksinkertaistunut.

Ruotsin turvallisuuspoliisin toimipiste Solnassa.
Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon toimipiste Solnassa. Kuva: Säkerhetspolisen
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin maahanmuuttovirasto on tehnyt 130 turvapaikanhakijasta ilmoituksen turvallisuuspoliisi Säpolle, koska se epäilee näiden uhkaavan Ruotsin turvallisuutta, sanomalehti Dagens Nyheter kertoo. Määrä on enemmän kuin koko viime vuonna. Silloin maahanmuuttovirasto teki ilmoituksen 120 epäilyttävästä tapauksesta.

– Luku ei kerro mitään siitä, kuinka moni todella uhkaa maan turvallisuutta, mutta se kertoo, että olemme löytäneet enemmän turvapaikanhakijoita, joita epäilemme rikoksesta, vt. pääjohtaja Mikael Ribbenvik Maahanmuuttovirastosta sanoo DN:ssä.

Sota- tai terrorismirikoksista epäillyille turvapaikanhakijoille ei Ruotsin lain mukaan myönnetä turvapaikkaa, eikä oleskelulupaa Ruotsissa. Maahanmuuttovirastolla on velvollisuus ilmoittaa mahdollisista epäillyistä Säpolle.

Ribbenvikin mukaan epäilyjen määrän rajuun kasvuun vaikuttaa Syyrian ja Irakin konfliktien pitkittyminen. Hän epäilee, että turvapaikkaa eivät hae enää pelkästään uhrit vaan myös rikoksentekijät. Maahanmuuttovirasto on myös oppinut tunnistamaan epäilyttävät turvapaikanhakijat paremmin.

– Nämähän ovat ihmisiä, jotka eivät ole rehellisiä henkilöllisyydestään. He eivät halua kertoa menneisyydestään kotimaassaan. Siksi koulutamme henkilökuntaamme ja kasvatamme heidän taitojaan siitä, mitä kannattaa etsiä ja kysyä.

Lähes 32 000 ihmistä on hakenut turvapaikkaa Ruotsista tänä vuonna. Koko viime vuonna hakijoita oli 81 500.

Suosittelemme