Hyppää sisältöön

"Kenellä olisi vastuu, jos joku kuolisi?" – näin ihmiset kommentoivat ikäihmisten autoilua

Kommenteissa ehdotetaan, että iäkkäiden pitäisi uusia ajokorttina vuoden välein nykyisen 2–5 vuoden sijasta.

Kuvassa auton nopeusmittarin neula näyttää hieman yli 100km/h.
Kuva: Anssi Leppänen / Yle
Ville Vaarne

Teimme jutun iäkkäiden autoilusta. Eräs kommentoija kertoo mielenkiintoisen aiheeseen liittyvän tarinan.

"Vuosi sitten 86-vuotias ajoi kiihtyvällä vauhdilla autooni yksisuuntaisella ajotiellä väärään suuntaan. Kuolonkolari, vanhuksen puoliso kuoli. Vanhasta kuskista huomasi heti kolaripaikalla, että dementia vaivaa aika pahasti, mikä myöhemmin sitten minulle vahvistettiin."

Ongelman ratkaisuksi kommentoija esittää, että yli 70-vuotiaat autoilijat joutuisivat menemään vuosittain ajokokeeseen. Tällä hetkellä iäkkäiden ajokortit ovat voimassa 2-5 vuotta kerrallaan.

Myös muut kommentoijat jakavat kokemuksiaan iäkkäiden kuskien aiheuttamista vaaratilanteista. Nimimerkki Arska jakaa varsin tuoreen tarinansa:

"Perjantaina juuri 80 vuotias täräytti autoni takakontin sisään, olinpa vaan risteyksessä pysähtyneenä. Ei ollut kuulemma nähnyt minua."

Nimimerkki Ihmettelijä kertoo, että hänen lähipiirissään on peräti kolme iäkästä autoilijaa, joiden ajokyvystä hän on huolestunut.

"Yhdellä näkökyky on silmäsairauden vuoksi huonompi kuin ajokorttivaatimuksissa, mutta hän etsi yksityisen lääkärin, joka kirjoitti todistuksen ajokorttia varten. Toisella on muistisairaus, ettei aina osaa käyttää puhelinta, mutta autolla täytyy yksin ajella, eikä asia kiinnostane hoitavaa lääkäriä. Kolmannella sairaus on vienyt näön toisesta silmästä kokonaan ja toisesta huomattavasti - eikä tässäkään hoitavaa lääkäriä kiinnosta ajaako hän autolla... Kenellä olisi vastuu, jos liikenteessä joku kuolisi?"

Mitä jos otamme iäkkäiltä ajokortit pois? Silloin meidän pitäisi järjestää vanhoille ihmisille toimiva julkinen liikenne, muistuttaa nimimerkki Oma mutta romu

"Eihän sairaat tai vajaakuntoiset kuuluisi liikenteeseen mutta kun yhäti kasvavalla osalla eläkeläisistä ei ole mitään käytännön mahdollisuutta korvata sitä omaa auton romua julkisilla ainakaan maaseudulla koska niitä ei ole."

95-vuotiaan autoilua käsittelevässä jutussa liikenteen turvallisuusviraston edustaja ehdottaa, että iäkkäiden ajokortteja myöntäisivät varta vasten tehtävään vihityt lääkärit.

Nimimerkki Kiitos ei mielivallalle kokee tämän ratkaisun ongelmallisena.

"Mitä tämä tällainen on? Missä on oikeusvaltio? Totta kai pitää olla oikeus vaihtaa asiaansa käsittelevää lääkäriä. Se on ihan perustavaa laatua oleva kysymys. Saman instanssin lääkärit kyllä puolustavat toistensa päätöksiä, sillä ei korppi korpin silmää noki. Tällöin oikeusturva on tasan nolla."

Keskustelun tematiikan voi kääntää myös päälaelleen. Nimimerkki "ei vielä iäkäs mutta elämänkok" muistuttaa, että keskustelu on aivan turhaa ja huolestunut silmä pitäisikin suunnata nuoriin autoilijoihin.

"Keskustelu on aivan turhaa, sillä nykyinen ajoluvan terveystarkastus on varsin hyvä eikä parannettavaa juurikaan ole. Jos katsomme totuutta silmiin eli liikennevahinkotilastoja siellä ovat kärjessä nuoret ja muut huolimattomat kuljettajat etenkin rajuissa kolareissa."

Suosittelemme sinulle