Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Froomen ylivoima nostanut esiin myös teknologiset dopingepäilyt – "Näyttää kuin pyörä polkisi itsekseen"

Pyöräilyn Ranskan ympäriajoa johtava Chris Froome on joutunut dopingepäilyjen kohteeksi ylivoimaisuutensa takia. Nyt brittiä epäillään myös siitä, että hänellä olisi piilotettu moottori pyörässään.

Christopher Froome
Chris Froome Kuva: EPA / Kim Ludbrook
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sky-tallin Chris Froome johtaa Ranskan ympäriajoa lähes ylivoimaisesti, mikä on saanut epäilijät liikkeelle. Froomea on jo epäilty dopingin käytöstä ja nyt viimeisempänä teknologisesta dopingista.

- Näyttää siltä kuin pyörä polkisi itsekseen, Ranskan televisiossa työskentelevä entinen kilpa-ajaja Cedric Vasseur totesi Froomen ajosta Pyreneiden nousuissa.

Pyöräilyssä teknologisesta dopingista on puhuttu jo kauan, mutta sitä ei ole pystytty todistamaan. Esimerkiksi tämän vuoden Italian ympäriajossa osa pyöristä tarkastettiin, koska niissä epäiltiin olevan piilotettuja moottoreita. Tarkistukseen joutuivat muun muassa Alberto Contador ja Ryder Hesjedal.

Contadorin ympärillä liikkui Giron aikaan huhuja, että hän olisi 16. etapilla aiheuttanut pyöräänsä rengasrikon, jotta sai sen vaihdettua käsittelemättömään pyörään. Espanjalaisen kuittasi huhut naurettavina. Hesjedalia taasen epäiltiin moottorin käytöstä vuotta aiemmin Espanjan ympäriajossa. Youtubessa kulovalkeana levinneessä videossa näkyy, miten kanadalainen kaatui alamäessä, mutta hänen pyöränsä jatkoi pyörimistä.

"Meillä ei ole todisteita"

Kansainvälisen pyöräilyunionin (UCI) puheenjohtaja Brian Cookson vakuuttaa, että UCI ottaa teknologisen dopingin tosissaan, vaikka Tourissa vain harvat ovat joutuneet tarkastuksiin.

- Ymmärrämme, että vaikka asia tuntuu joistakin huvittavalta tai pilkalliselta, tämänkaltaista teknologiaa on saatavilla. Olemme nähneet siitä esimerkkejä laboratorio-olosuhteissa, Cookson sanoi.

- Meillä ei ole todisteita, että sitä olisi käytetty kilpailussa, mutta valitettavasti tiedämme, että kilpaurheilussa jotkut ovat valmiita kokeilemaan kaikkia keinoja.

Sky-tallin mukaan heidän pyöränsä testattiin sunnuntaina joukkueaika-ajon jälkeen eikä mitään poikkeamia havaittu.

"Kukaan ei uskonut epoonkaan"

Unkarilainen keksijä Istvan Varjas ei usko pyöräilyn teknologiseen puhtauteen. Hän osoitti jo vuonna 2010 italialaisella televisiokanavalla, miten hänen rakentamansa moottorisoitu pyörä toimii.

- Meni 10 vuotta, ennen kuin ihmiset uskoivat epo-hormonin käyttöön. Tilanne on sama moottoreiden kanssa. Kukaan ei usko niihin, mutta ne ovat olleet olemassa jo 17 vuotta, hän sanoi.

Suosittelemme