Hyppää sisältöön

Dyykkaaminen voi olla vaarallista – "Yhteen pisteeseen on pilkottu jopa asuntovaunu"

Kierrättämisen myötä dyykkaamisesta on tullut tavallisempaa. Jäteastiasta voi löytyä mitä vaan – jopa asuntovaunu.

Roskakori.
Kuva: Yle
Miia Roivainen

Roskiksista voi löytyä mitä vaan. Tämän tietää Ekokympin toimitusjohtaja Jukka Oikarinen.

– Siellä on kaikenlaista. Tyypillisimpiä ovat öljykanisterit, akut, patjat, vanhat huonekalut ja rakennusjäte. Onhan näitä ihmeellisyyksiä ollut. Yhteen pisteeseen on pilkottu jopa asuntovaunu.

Vaikka roskia löytyy toki kaduilta ja ojistakin, ovat jotkut liian innokkaita tuomaan säiliöön täytettä.

– Hirvennahka tai hirven pää saattaa löytyä syksyllä jätesäiliöstä. Vaikka nehän saisi periaatteessa sinne hirvenkaatopaikalle jättää.

Toisten kärrätessä jätettä kierrätyspisteelle saattavat toiset tulla apajille.

– Kyllä näistä kameravalvontapisteistä havaitaan sekin, että joku siellä käy säännöllisesti kaivelemassa roskia, ja etsii käyttökelpoista tavaraa. Niihin puututaan välittömästi. Periaate on se, että jos joku ihminen jätteensä pistää roskikseen, niin hän haluaa siitä eroon. Jos joku ukkivainaan takki kaivetaan sieltä ja kävellään se päällä kylällä vastaan, niin se aiheuttaa vain pahaa mieltä, Jukka Oikarinen miettii.

Varo yllätyksiä

Dyykkaaminen on jossain tapauksessa sallittua.

Jos joku ukkivainaan takki kaivetaan sieltä ja kävellään se päällä kylällä vastaan, niin se aiheuttaa vain pahaa mieltä.

Jukka Oikarinen

– Me olemme aika tiukkoja siitä, että jos joku meille jotain luovuttaa, niin sitä ei anneta eteenpäin ilman jätteen tuojan lupaa. Ainakaan jos se on tunnistettavissa. Jostain laudanpätkästä emme ole niin tarkkoja. Sehän on omalla tavallaan järkevää kierrätystä.

– Jos me havaitsemme dyykkaamista kamerasta niin soitamme kyseiselle henkilölle tai sitten lähetämme kirjeen perään, esimerkiksi rekisterikilven perusteella.

Oikarinen haluaa huomauttaa, että säiliöistä löytyvät yllätykset voivat aiheuttaa vahinkoa väärin käsiteltäessä.

– Vaikka ikään kuin lintukodossa ollaankin, niin voi jäteastiasta löytyä huumeruiskuja tai jotain muuta. Kyse on myös terveydestä. Niitä ei kannata mennä tonkimaan, siellä voi olla ihan mitä vaan.

– On viisaampi antaa roskien olla säilöissä, Oikarinen toteaa.

Suosittelemme sinulle