Hyppää sisältöön

Miljoonasade ropisee taas - uusi video on orkesterin elonmerkki

Viime syksyinen We Want More TV-ohjelma yhdisti Miljoonasateen jätkät taas rokkaamaan. Kalenteriin alkoi ilmestyä aina vaan lisää keikkoja. Ilman paineita keikkaillut bändi sai yleisöt innostumaan ja seurauksilta ei voi välttyä: Miljoonasade tekee nyt aktiivisesti uutta musiikkia.

Intian puuvillaa musavideoon haettiin katusoittofiilistä Jyväskylän kävelykadulta.
Intian puuvillaa musavideoon haettiin katusoittofiilistä Jyväskylän kävelykadulta. Kuva: Arvo Vuorela / Yle
Arvo Vuorela

Ensimmäisenä uutuutena on valmistunut kappale Intian puuvillaa, jota on jo soitettu viimeisimmillä keikoilla. Biisistä syntyi pitkästä aikaa myös musiikkivideo (siirryt toiseen palveluun) ja työn alla on myös täyspitkä levy. Edellisestä Siskon luo San Diegoon studiolevystä onkin kulunut aikaa jo 15 vuotta. Intian puuvillaa -single ja musiikkivideo ilmestyvät elokuun alkupuoliskolla.

Uutta Intian puuvillaa -biisiä bändit jäsenet kuvaavat moneen ääneen hienoksi. Kappaleesta musiikkivideoa ohjaava ja kuvaava Risto Pohjonen arvioi kappaletta tarkemmin.

– Kyllähän se on ihan selvää Miljoonasadetta. En ihan tykkää Hessun täysin tytöille suunnatuista sanoituksista, kaipaisin ehkä rokimpaa särmää, mutta kevyenä kesärakkauslauluna tämä menee aivan täydellisesti, kiteyttää Pohjonen.

”Aamusumun riepu leijuu talojen taakse piiloon,
kuin pehmeää ja ohutta Intian puuvillaa.
Siitä muistin sinut ja pienet rintasi pitsien takaa,
sen peilein kirjaillun paidan Intian puuvillaa…”

Nostalgiakiima tuo esiin vanhoja videoita

Heikki Salo tunnustaa törmänneensä Miljoonasateen vanhoihin videoihin sosiaalisessa mediassa ja televisiossa, nyt kun on nostalgiakiima meneillään.

– Kyllä me oltiin muuten nuoren näköisiä, huokaa Salo.

– Ihan lapsia, vaikka oltiinkin kaikki yli 25-vuotiaita, myöntää kitaristi Matti Nurro.

Yksi mies poltettiinkin siellä.

Matti Nurro

Salo muistaa, että 80-luvulla Olkinainen-videota varten pestattiin iso elokuvaryhmä, budjetti oli 100 000 markkaa ja bändi nostettiin Senaatintorilla nosturilla korkeuksiin.

– Kolme päivää Helsingissä kuvattiin eri paikoissa, stuntteja ja näyttelijöitä pyöri paikalla ja yksi mies poltettiinkin siellä, muistelee Matti Nurro.

– Nykyään videon tekeminen on hyvin hyvin erilaista. Sehän voidaan kuvata yhdessä päivässä tosta vaan lonkalta ja vaikka puhelimilla, pohtii Salo.

Videontekijä Risto Pohjosen paita saattaa viitata bändin ikääntymiseen.
Videontekijä Risto Pohjosen paita saattaa viitata bändin ikääntymiseen. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Video suunniteltiin sähköposteilla

Intian puuvillaa videon suunnitelman miljoonasadelaiset laativat sähköposteilla.

– Ristolta tuli hyvä ehdotus ja päätimme noudattaa sitä, sanoo Nurro.

Risto Pohjonen ehdotti sähköpostissa videolle pientä draaman kaarta.

– Lähetään tuolta luonnosta katusoittoryhmällä ja illalla kuvaus huipentuu isoon keikkaan. Tupa täynnä, finaali ja kliimaksi, uran huipulla draaman kaaren päätteeksi, visioi Pohjonen kuvausten alkaessa.

Me ollaankin sisäisesti isoja.

Hessu Salo

Uusi video julkaistaan Miljoonasateen nimissä YouTubessa, Facebookissa ja bändin nettisivuilla. Video on promootiokeino ja myös konkreettinen merkki siitä, että orkesteri on elossa. Musiikinteossa visuaalisuus on tullut koko ajan tärkeämmäksi, mutta samaan aikaan musavideoiden elinkaari on lyhentynyt.

– Youtube ja muut levityskanavat syö käytännössä sen huomioarvon. Tavaraa tulee niin paljon ja tekniikka mahdollistaa, että kaikki voivat tehdä kohtuullisen näyttäviä musiikkivideoita. Laatu on parantunut ja nyt on helppo hukkua massaan, pohtii Risto Pohjonen.

– Jotkut isothan vetää isolla, mutta me ollaankin sisäisesti isoja, virnuilee Heikki Salo.

Maalla, vedessä, ilmassa ja triathlonilla

Miljoonasade on urallaan toteuttanut mitä merkillisimpiä keikkoja. Liekö rumpali Jarmo Hovin sukellusharrastuksen ansiota, bändi on soittanut muutaman vedenalaisen Rocktopus –keikan. Hovin lentäjäharrastus saattaa selittää myös Miljoonasateen keikan kuumailmapallossa.

Uusin tempaus on Miljoona Triathlon. 22. heinäkuuta kello 10 Miljoonasade starttaa Jyväskylän kävelykadun Kompassilta kohti Keitelejazzin keikkaa Äänekoskella. Etenemistapa on triathlon:  ensin 44,5 kilometriä polkupyörällä, sitten 3,5 kilometriä juoksua ja lopuksi 10 kilometriä melontaa, soutua tai mitä vaan Paatelan kanavaa pitkin.

Musiikkivideon huipennus kuvattiin Miljoonasateen keikalla Jyväskylän Kesän teltassa.
Musiikkivideon huipennus kuvattiin Miljoonasateen keikalla Jyväskylän Kesän teltassa. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Suosittelemme sinulle