Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Yhdysvaltain ja Kuuban ulkoministerit tapasivat ensi kertaa 57 vuoteen

John Kerry ja Bruno Rodriguez tapasivat samana päivänä kuin maiden diplomaattisuhteet virallisesti palautuivat.

Kuuban ulkoministeri Bruno Rodriguez ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tapasivat Washingtonissa 20. heinäkuuta.
Kuuban ulkoministeri Bruno Rodriguez ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tapasivat Washingtonissa 20. heinäkuuta. Kuva: Michael Reynolds / EPA
Mikko Kuusisalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Kuuban ulkoministeri Bruno Rodriguez ovat tavanneet maanantaina Washington D.C.:ssä. Kyseessä on ensimmäinen kerta 57 vuoteen, kun Kuuban ulkoministeri on vieraillut Washingtonissa.

Kerry puolestaan matkustaa Havannaan 14. elokuuta. Hän on ensimmäinen Kuubassa vieraileva Yhdysvaltain ulkoministeri sitten vuoden 1945.

Valkoinen talo sanoi maanantaina, että mahdollinen päätös presidentti Barack Obaman vierailusta Kuubassa riippuu maan ihmisoikeustilanteen kehittymisestä.

Ulkoministeri Rodriguez osallistui myös Kuuban uuden suurlähetystön avajaisseremoniaan Washingtonissa aiemmin maanantaina. Paikalle oli kerääntynyt satoja ihmisiä seuraamaan, kun Kuuban kansallislaulu soitettiin ja kolme kuubalaista sotilasta nosti maan lipun lähetystön lipputankoon.

Aiemmin maanantaina Kuuban lippu lisättiin ilman seremonioita Yhdysvaltain ulkoministeriön rakennuksen aulaan. Aulassa ovat esillä niiden maiden liput, joiden kanssa Yhdysvalloilla on diplomaattisuhteet.

Kerry sanoi tapaamisen yhteydessä toivottavansa tervetulleeksi uuden alun maiden välisissä suhteissa, vaikka hänen mukaansa niiden välillä on edelleen paljon erimielisyyksiä ja suhteiden normalisointi tulee viemään aikaa. Hänen mukaansa muun muassa maiden välisen matkailun lisäämisellä, kaupankäynnin uudelleenaloittamisella ja tiedon vapaalla kululla maiden välillä voidaan saavuttaa paljon.

Myös Rodriguez nosti esiin ongelmakohtia

Rodriguezin avajaisissa pitämässä puheessa heijastuivat kuitenkin maiden välillä edelleen olevat jännitteet.

Rodriguezin mukaan ainoastaan Kuuban-vastaisen kauppasaarron purkaminen, Yhdysvaltain Guantanamo Bayn sotilastukikohdan palauttaminen Kuuballe ja Kuuban itsenäisyyden kunnioittaminen antavat varsinaisen merkityksen diplomaattisuhteiden palautumiselle.

Guantanamon tukikohta on Rodriguezin mukaan rikollinen seuraus Yhdysvaltain pyrkimyksestä hallita läntistä pallonpuoliskoa. Kerryn mukaan Yhdysvalloilla ei ole suunnitelmia muuttaa voimassa olevaa sopimusta Guantanamon tukikohdasta.

Hieman sovittelevammin hän kuitenkin myös kiitti presidentti Obamaa pakotteiden osittaisesta purkamisesta ja siitä, että tämä on pyytänyt kongressia purkamaan koko kauppasaarron. Hän sanoi, että maiden suhteiden täydellinen normalisointi on vaikeaa, mutta että Kuuban hallitus oli valmis jatkamaan eteenpäin "rakentavassa hengessä".

Suosittelemme