Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Työministeri Lindström: "On järjetöntä joutua laskemaan kannattaako työtä ottaa vastaan"

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström tarjoaa lääkkeeksi työttömyyteen lupabyrokratian keventämistä ja kannustinloukkujen purkamista. Syyskuussa sovittavassa lisäbudjetissa työllisyysmäärärahoihin saattaa olla luvassa kymmenien miljoonien euron lisäys.

Jari Lindström
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston linnassa Helsingissä 8. heinäkuuta 2015. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva
Hanna Hantula
Avaa Yle-sovelluksessa

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström pitää uusimpia työllisyyslukuja todella synkkinä. Ministeri sanoo olevansa huolissaan erityisesti pitkäaikaistyöttömien lisääntyneestä määrästä.

– Pitkäaikaistyöttömien määrä on iso ongelma, sillä näiden ihmisten työmarkkinatilanne heikkenee jatkuvasti, Lindström sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan viime kuussa pitkäaikaistyöttömiä oli 110 300, eli 19 800 enemmän kuin vuosi sitten kesäkuussa.

Lindströmin mukaan hallitus pyrkii helpottamaan pitkäaikaistyöttömien asemaa muun muassa höllentämällä liiketoiminnan aloittamiseen liittyvää lupabyrokratiaa. Toiveena on, että tämä nopeuttaa investointeja ja lisää työpaikkoja. Lisäksi aikomuksena on purkaa kannustinloukkuja, eli tehdä työn vastaanottamisesta tuilla elämistä kannattavampaa.

– On järjetöntä, että ihminen joutuu laskemaan kannattaako työtä ottaa vastaan, ja sitten vielä päätyy siihen että ei kannata. Mutta ymmärrän kyllä niitä ihmisiä, jotka miettivät kannattaako työtä hakea pidemmän matkan päästä, jos se kääntyy taloudelliseksi tappioksi.

Lindström lupaa edistää myös työllisyysmäärärahojen lisäämistä. Hallitus aikoo esittää syyskuussa eduskunnalle lisäbudjettia, jolla helpotettaisiin Microsoftin viimeisimpien irtisanomisten aiheuttamia ongelmia. Tarkkoja lisäbudjettiin kaavailtuja summia Lindström ei kerro, mutta paljastaa puhuttavan pikemminkin kymmenistä miljoonista kuin miljoonista euroista. Mitään varmaa ministeri ei myöskään lupaa.

– Se on minun tehtäväni tuoda se hallituksen pöytään että rahaa tarvitaan, on hallituksen käsissä tuleeko sitä vai ei.

Lindströmin mielestä määrärahojen lisäämisen ohella on kuitenkin puututtava myös rakenteisiin, eli siihen millä keinoilla työttömyyttä pitkällä aikavälillä hoidetaan. Lindströmin mukaan pitkällä aikavälillä valtion rahat eivät riitä työttömyyden hoitamiseen nykyisillä keinoilla.

_Lisää aiheesta illan Ajankohtaisessa kakkosessa tänään klo 21.00. _

Suosittelemme