Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kuolema tuoksuu kukkaniityllä – huippunenä peittoaa tavallisen haistelijan

Monen nenä haistaa esimerkiksi apilan, muttei tiedä mikä kukassa tuoksuu. Maamme ainoa parfymööri Max Perttula tietää. Perttula lepuuttaa nenäänsä parin viikon ajan lapsuuden maisemissaan Viitasaarella. Löhölomaan tuoksuammattilaisella ei kuitenkaan ole aikaa.

Kuuntele, kuinka tarkkaan parfymööri osaa erotella kesäisen maiseman tuoksut.
Riikka Pennanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Viitasaaren Savivuorella keskellä kukkaketoa maiseman tuoksu on huumaavan hunajainen. Parfymöörin tarkka nenä pystyy erottelemaan tuoksukokonaisuudesta sen ytimen, rungon ja latvan.

– Tässä tuoksuu tosi vahvasti etyylifenyyliasetaatti ja fenyylietanoli eli kaikessa yksinkertaisuudessaan apila. Lisäksi mukana on vihreitä vivahteita, jotka tekevät tuoksusta kauniin ja raikkaan, kertoo Max Perttula.

Kauniita ja raikkaita ovat myös Perttulan kehittelemät parfyymit, joihin esteetikko on halunnut tallentaa kotiseutunsa tuoksumaisemat.

Ilma täynnä insipiraatiota

Parfymöörin lempivuodenaika on loppukesä. Etenkin heinäkuun helteiset päivät saavat kukkien eteeriset öljyt haihtumaan tehokkaammin ja täyttämään ilman tuoksuyhdisteillä.

Metsämaisema Viitasaarelta.
Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

– Minullehan tämä on täyttä inspiraation aikaa, koska Suomen luonto on niin rikas näistä erilaisista tuoksuista. Parin viikon lomalta tarttuu varmasti ideoita uusiin hajuvesiin.

Perttulan mukaan toinen mainio aika tuoksuille on kevät, jolloin tuomet ja narsissit puhkeavat kukkaan.

Heinäkuun huumaavimmat tuoksut syntyvät niittämisestä. Kun heinät ja kukat lakoontuvat, alkaa fermentaatioprosessi. Fermentaatio tuo muun muassa heinään tietyn kumariinivivahteen, joka antaa siihen pehmeän, balsamimaisen ja makean tuoksun, kertoo Perttula.

Kun ammattilainen tuntee sieraimissaan fermentaation, tavallinen nenä haistaa niityn.

Eri paikkakunnilla on omat ominaistuoksunsa

Helsinkiläistyneen viitasaarelaispojan nenään pääkaupunki tuntuu keinotekoiselta. Helsingin tuoksu koostuu ihmisistä, myymälöistä ja esineistä, kun taas Keski-Suomesta löytyy aitoja maisematuoksuja. Viitasaaren tuoksu kumpuaa luonnonkukista, metsistä ja järvistä.

Tuoksuammattilainen ammentaa kotiseutunsa maisemista myös musiikkia.

Meren rannalla taas on aivan omat vivahteensa, jotka syntyvät suolasta, merilevästä ja rantamännyistä. Rikkain tuoksumaisema parfymöörille löytyy kuitenkin Keski-Suomesta.

Perttulan oma lempituoksu lapsuudesta on yhdistelmä koivua, järveä sekä saunan savua ja tervaa.

Tuoksujen tarinat kuviksi

Tänä kesänä Viitasaaren maisemissa kuvataan Max Perttulan luomille parfyymeille videot, jotka ovat samalla ylistys Suomen ainutlaatuiselle luonnolle.

– Haluan näytää ihmisille ne tarinat ja paikat täällä Viitasaarella, joissa eri tuoksut ovat saaneet alkunsa.

Tavoitteena on tehdä ensi syksyksi kaikkia aisteja kutitteleva netti-tv -ohjelma, jossa tuoksutellaan niin viinejä kuin parfyymejakin.

Suosittelemme